Freitag, 30. Oktober 2015

Aktuelno voće - Mandarine


Prema istraživanjima, konzumiranjem ovog voća možete se zaštititi od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti

Sezona je mandarina, štandovi na pijacama i u trgovinama obiluju narandžastom bojom, što treba iskoris­titi.
Mandarina je omiljeno voće mnogih jer, osim što je sočna, lako ju je guliti, zbog čega se može jesti svugdje i u svako vnjeme,
Znamo da je u ovim hladnim danima u organizam potrebno unositi što više vita­mina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama kao što su mandarine, limun, narandža i grejp.
U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostru­ko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu. Mandarine sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1, B2 i B3, te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita.
Prema istraživanjima, konzumiranjem ovog voća možete se zaštititi od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti.
Svježe iscijeđen sok mandarine sa­vršen je odabir za dobar početak dana. Ako ste tokom sedmice izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i poteškoćama u probavnom sistemu, predlažemo detoksikaciju organizma uz mirisne mandarine.
Važno je koru mandarine ne bacati. Ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih hladnih dana dodavati u kolače, kompote ili čajeve.

(avaz)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen