Prema istraživanjima, konzumiranjem ovog voća možete se
zaštititi od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti
Sezona je
mandarina, štandovi na pijacama i u trgovinama obiluju narandžastom bojom, što
treba iskoristiti.
Mandarina je
omiljeno voće mnogih jer, osim što je sočna, lako ju je guliti, zbog čega se
može jesti svugdje i u svako vnjeme,
Znamo da je u
ovim hladnim danima u organizam potrebno unositi što više vitamina C, kojeg
najviše možemo naći u citrusnim voćkama kao što su mandarine, limun, narandža i
grejp.
U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina
C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo
vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu. Mandarine sadrže i
folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1, B2 i B3, te vlakna
koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva,
pomažu i u borbi protiv celulita.
Prema istraživanjima, konzumiranjem ovog voća možete se
zaštititi od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti.
Svježe iscijeđen sok mandarine savršen je odabir za dobar
početak dana. Ako ste tokom sedmice izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i
poteškoćama u probavnom sistemu, predlažemo detoksikaciju organizma uz mirisne
mandarine.
Važno je koru mandarine ne bacati. Ukoliko se radi o
neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite. Osušena
kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih hladnih dana dodavati u kolače,
kompote ili čajeve.
(avaz)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen