Sonntag, 11. Oktober 2015

BiH savladala Vels - korak do baraža

BiH - Vels 2:0 (0:0), 10. oktobar 2015.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u Zenici je pobijedila  selekciju Velsa sa 2:0 (0:0) u utakmici pretposljednjeg, 9. kola B-grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.
Na stadionu Bilino polje pred 13.000 gledalaca strijelci su bili Milan Đurić u 71. i Vedad Ibišević u 90. minuti.
Ovom pobjedom bh. fudbaleri preuzeli su treću poziciju u B-grupi i došli u priliku da se za tri dana u Nikoziji bore za nastup u baražu protiv selekcije Kipra, koja je u Jerusalemu savladala Izrael sa 2:1.
U teškoj i tvrdoj utakmici bez puno prilika izbaranici selektora Mehmeda Baždarevića uspjeli su da Velšanima nanesu prvi poraz u kvalifikacijama.
U prvom poluvremnu obe ekipe zabilježile su po jednu ozbiljniju priliku. Prvu su imali naši fudbaleri u 9. minuti kada je Pjanić je uposlio Višću, koji šutira tik pored stative, dok su su gosti uzvratili u 45. minuti kada je Aaron Ramsey iskosa izbio sam ispred golmana Begovića, koji je uspio da zaustavi njegov šut.
U drugom pouvremenu nastavljena je bezidejna i neagresivna igra oba tima, bez ijedne šanse, sve do 70. minute kada je Gareth  Bale pobjegao je Anelu Hadžiću i šutirao pored gola. Minutu kasnije naš tim je došao u vodstvo iz prvog šuta u okvir gola.  Pjanić je ubacio u kazneni prostor, lopta je preskočila Ibiševića, a  Milan Đurić sjajnim skokom šutirao glavom i naš tim doveo tim u vodstvo.
U nastavku gosti su imali dvije izglednije prilike da poravnaju rezultat preko Vokesa i Ramseyja, ali su njihovi pokušaju  završili u rukama Begovića i preko gola. Konačan rezultat u 90. minuti postigao je Vedad Ibišević, na asistenicju Đurića.
Kvalifikacije se završavaju u utorak, 13. oktobra, a u posljednjem kolu uz susret Kipar – BiH, još se sastaju  Belgija – Izrael i Vels – Andora.
Bosna i Hercegovina: Begović, Mujdža, Šunjić, Spahić (od 46. Cocalić), Zukanović. Salihović, Hadžić (od 89. Bičakčić, Pjanić, Lulić, Višća (od 61. Đurić), Ibišević
Vels: Hennessey, Gunter, Taylor, Richards, Davies, A.Williams, Allen (od 84. Edwards), Ramsey, Bale, Ledley (od 75. Edwards), Robson-Kanu (od 84. Church)
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen