Montag, 12. Oktober 2015

Kompjuteri slikaju slike u stilu starih majstora





Kompjuteri crtaju slike, komponuju muziku. Hoće li uskoro biti kreativni kao i ljudi? Još ne.
Ali, tehnički napredak je toliko brz, kao nikada do sada. Kompjuteri voze automobile, dobijaju šah partije, izmišljaju kuharske recepte. Mogu li komponovati tako dobru muziku, kao nekada Bach ili Beatlesi? Da li su kompjuteri opremljeni vještačkom inteligencijom, stvarno kreativni? Da li će uskoro pojaviti neka muzička kompozicija komponovana od kompjutera? Da li će uskoro iz štampača kompjutera izaći slika slična van Goghovoj?
Naučnici kažu, pretpostavke su tu, ali o kreativnosti same mašine, u ljudskom smislu, još ne može biti govora.
Naučnik iz Tübingena Matthias Bethge je u tom smislu svoj kompjuter osposobio za crtanje. Tačnije rečeno, napravio je sistem po kome kompjuter analizira svaki pixel neke slike i tako prepoznaje stil slikanja.Nakon toga, putem software omogućeno je variranje stila i praviti nove slike kao na pokretnoj traci. Njegov kompjuter može pronaći i novi stil slikanja na bazi prethodnih stilova i crtati sasvim nove slike.
Naučnici procjenjuju da kompjuter može raditi stvari koje mi smatramo kreativnim, a da li je sam kompjuter pri tome kreativan, ostaje otvoreno pitanje.
U tom smislu, kao ilustracija navedenog, nastale su interesantne slike, kada su kompjuteru na analizu ponuđene dvije slike: „Zvjezdana noć“ Vincenta van Gogha i „Krik” Edvarda Mucha. Nakon toga kompjuteru je ponuđena slika jednog gradskog motiva, da uradi slike u stilu ove dvojice slikarskih majstora. Nastale su nevjerovatne slike u istom stilu.
(izvor:spiegel)
Priredio: Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen