Dienstag, 27. Oktober 2015

Bugarska: Izlog udavača


Jednom godišnje u mjestu Stara Zagora, u Bugarskoj, sastaju se brojne familije na jednom sajmu, na kome svoje kćerke predstavljaju budućim kupcima. Međutim, ništa se ne radi protiv volje djevojaka.
Sve se dešava na jednom ogromnom parkingu u blizini željezničke stanice Stara Zagora u planinskom predjelu južne Bugarske. Toga dana, na godišnji sajam, dolaze desetine djevojaka obučenih u balske haljine. Tu se odlučuje o njihovoj sudbini. Preduslov je da se nađe čovjek koji će roditeljima za djevojke ponuditi dovoljno. Cifre se kreće između 5 i 20 hiljada eura.
Sajam se održava jedanput godišnje, a u stvari je neka je vrsta derneka, ili teferiča, sa hiljadama posjetilaca, glasnom muzikom, plesom i brojnim roštiljima.
To je, istovremeno, i godišnji skup majstora, kotlara, iz reda ortodoksnih Roma, koji žive u Bugarskoj i okolnim zemljama, koji su do danas ostali vjerni svom kovačkom zanatu, pravljenju i krpljanju kotlova. Tradicija kazuje da se kotlari najčešće žene između sebe, i da je do sada zabilježeno preko 6 hiljada takvih brakova. Zbog toga jednom godišnje dolaze iz raznih krajeva u Staru Zagoru, kako bi za sina, ili za kćerku našli bračnog partnera.
Ono što je najinteresantnije, djevojke nikada ne budu “prodate” protiv njihove volje, i ovdje se ne radi ni o kakvoj trgovini „bijelim robljem”. Djevojke su čak ponosne na ovu stoljetnu tradiciju, da roditelji traže bračnog druga za svoju djecu, a istovremeno i same znaju šta hoće.
Upoznate su putem savremenih sredstva informisanja, i unaprijed znaju sve o modernom životu, a kako i same kažu, najradije žele što brže i što dalje od sadašnjeg mjesta prebivališta, a pogotovo od tradicionalne uloge žene u domaćinstvu, da rađa djecu i vodi brigu o domaćinstvu. A kolika će biti cijena, za koju će djevojka biti „prodata” zavisi od sposobnosti pogađanja roditelja.
Što je ljepša i mlađa, utoliko je skuplja. Želja djevojke je samo za manji broj roditelja bitan faktor. Važnije je imovinsko stanje budućeg mladoženje, čiji roditelji za svog sina, baš za ovu priliku štede novac od njegovog rođenja. A u suštini, na ovaj način roditelji djevojke žele biti sigurni da njihova kćerka ide u prave ruke.
Istovremeno, kako se bilježi, i neki manje solventni ljudi na ovom sajmu prolaze dobro: u pravilu, rastavljene žene su na ovom sajmu povoljnije za kupovinu.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen