čaša crnog dnevno
Crno vino aktivira milion godina staru zaštitu
ćelija
Čaši crnog vina odavno
se pripisuje pozitivno djelovanje. Istraživači su sada došli do stvarnih dokaza
da jedna supstanca u crnom vinu stavlja u pogon jedan prastari zaštitni
mehanizam ćelija.
Je li ova
materija u crnom vinu zdrava ili ne? Redovno se pojavljuju studije koje opisuju
supstancu pod nazivom resveratrol, koji služi da bi se nakon ispijene čaše
crnog, osjećali bolje. Resveratrol je sastojak koji se nalazi u malinama, u kakao
zrnima, ali prije svega u crnom grožđu. Resveratrol je još kod prvih
eksperimenata u laboratoriji uništio čelije karcinoma. Na opitima na
životinjama materija se također pokazala odlično. Moguće da ova materija pomaže
kod oslobađanja zakrčenja arterija, kod Alzheimera i srčanih problema.
Bilo bi lijepo
kad bi se sve ovo potvrdilo, a tada bi se resveratrol mogao uzeti uveče, vrlo
ugodno, sa jednom čašom crnog vina.
Sada naučnici
istražuju kako ova materija djeluje na ljudske ćelije. Nažalost, jedna studija
od prošle godine pokazala je da resveratrol fino djeluje u laboratoriju i na
životinje, ali da ne djeluje u tijelu ljubitalja crnog vina. U tu svrhu su
ispitali skoro 800 starih Italijana, koji čitav život umjereno piju crno vino. Kod mnogih od njih je utvrđeno da postoje tragovi
resveratrola u urinu, ali, niti su živjeli duže, niti zdravije od ostalih.
Jedna američka studija
međutim daje više nade. To je jedna studija iz laboratorije. Tu su istraživači
htjeli dokazati dali resveratrol može spriječiti neku bolest. Kroz tu studiju
naučnici su htjeli dokazati da supstanca djeluje direktno na ćelije. Rezultati
su objavljeni u časopisu „Nature“. Osnove ovog zaštitnog mehanizma su:
Resveratrol u ćelijama aktivira jedan program
protiv stresa. Naučnici su ispitali enzime koji kod prenošnja genetskog
materijala i popravke DNA strukture igraju posebnu ulogu. Resveratrol pomaže da
se ovi procesi aktiviraju. Oni pretpostavljaju da resveratrol ima istu funkciju
i u ćelijama grožđa. Bila bi to jedna zajednička osnova evolucije zaštitnog
mehanizma, stara stotine miliona godina.
“Nekoliko čaša vina” mogle bi štititi ćelije, piše
se u tekstu u magazinu. Nažalost, nisu naveli u kojem periodu vremena i koliko
dugo bi se trebale uzimati te “doze”.
A bilo bi konačno i vrijeme da jedna studija dadne
za pravo pravim ljubiteljima crnog vina, koja bi bila potvrđena rezultatima
testova iz laboratorije.
(izvor:welt)
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen