Donnerstag, 1. Oktober 2015

Resveratrol – supstanca iz crnog vina

čaša crnog dnevno

Crno vino aktivira milion godina staru zaštitu ćelija

Čaši crnog vina odavno se pripisuje pozitivno djelovanje. Istraživači su sada došli do stvarnih dokaza da jedna supstanca u crnom vinu stavlja u pogon jedan prastari zaštitni mehanizam ćelija.
Je li ova materija u crnom vinu zdrava ili ne? Redovno se pojavljuju studije koje opisuju supstancu pod nazivom resveratrol, koji služi da bi se nakon ispijene čaše crnog, osjećali bolje. Resveratrol je sastojak koji se nalazi u malinama, u kakao zrnima, ali prije svega u crnom grožđu. Resveratrol je još kod prvih eksperimenata u laboratoriji uništio čelije karcinoma. Na opitima na životinjama materija se također pokazala odlično. Moguće da ova materija pomaže kod oslobađanja zakrčenja arterija, kod Alzheimera i srčanih problema.
Bilo bi lijepo kad bi se sve ovo potvrdilo, a tada bi se resveratrol mogao uzeti uveče, vrlo ugodno, sa jednom čašom crnog vina.
Sada naučnici istražuju kako ova materija djeluje na ljudske ćelije. Nažalost, jedna studija od prošle godine pokazala je da resveratrol fino djeluje u laboratoriju i na životinje, ali da ne djeluje u tijelu ljubitalja crnog vina. U tu svrhu su ispitali skoro 800 starih Italijana, koji čitav život umjereno piju crno vino. Kod mnogih od njih je utvrđeno da postoje tragovi resveratrola u urinu, ali, niti su živjeli duže, niti zdravije od ostalih.
Jedna američka studija međutim daje više nade. To je jedna studija iz laboratorije. Tu su istraživači htjeli dokazati dali resveratrol može spriječiti neku bolest. Kroz tu studiju naučnici su htjeli dokazati da supstanca djeluje direktno na ćelije. Rezultati su objavljeni u časopisu „Nature“. Osnove ovog zaštitnog mehanizma su:
Resveratrol u ćelijama aktivira jedan program protiv stresa. Naučnici su ispitali enzime koji kod prenošnja genetskog materijala i popravke DNA strukture igraju posebnu ulogu. Resveratrol pomaže da se ovi procesi aktiviraju. Oni pretpostavljaju da resveratrol ima istu funkciju i u ćelijama grožđa. Bila bi to jedna zajednička osnova evolucije zaštitnog mehanizma, stara stotine miliona godina.
“Nekoliko čaša vina” mogle bi štititi ćelije, piše se u tekstu u magazinu. Nažalost, nisu naveli u kojem periodu vremena i koliko dugo bi se trebale uzimati te “doze”.
A bilo bi konačno i vrijeme da jedna studija dadne za pravo pravim ljubiteljima crnog vina, koja bi bila potvrđena rezultatima testova iz laboratorije.


(izvor:welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen