Samstag, 3. Oktober 2015

New York: Šta se desilo sa najvećim svjetlarnikom na svijetu?


1930.

Grand Central Terminal u New Yorku, godina 1930. Hram mobilnosti, iluminacija sunca, koje šalje svoje zrake kroz visoko postavljene prozore.
Grand Central Terminal, najveća željeznička stanica na svijetu, na poznatoj fotografiji Hal Moreya. Danas se postavljaju logična pitanja: Zašto kaskade svijetla više nisu ovako vidljive? Gdje je nestala magična svjetlost? Neboderi izrasli iz zemlje, zaklonili su sunce, jedan je od mogućih odgovora. Zvuči prihvatljivo, jer od tada je mnogo toga izgrađeno na Midtown Manhattanu.
Međutim, odgovor je tačan samo djelimično.
„U februaru je položaj sunca takav da se pojavljuje kroz prozore na istočnoj strani zgrade” kažu u upravi transportnog preduzeća, kome stanica pripada.
Ali, čini se, igra svjetlosti danas nije više tako dramatična, kao što je nekada bila. Mogu li razlog za to biti parne lokomotive, koje su tada vukle vozove, i puštale višak pare, baš ovdje u stanici, pa je zrak bio pun čestica. Odgovo, takođe, negativan. Parne lokomotive su prognane iz grada još 1910. godine. Dalje, područje oko stanice, veoma gusto izgrađeno, grijano je tada na drva i ugalj.
I na kraju, još jedna pretpostavka: Dim od cigareta, koji se danas više ne provlači staničnom zgradom. No smoking! A u vrijeme kad je slika nastala, pušio je skoro svaki drugi Amerikanac. Dakle, zagađeni vazduh unutar stanice doprinio je ljepoti snopa sunčanih zraka.
A možda je i sam fotograf pripomogao baš tome rješenju…
(izvor:zeit)
Priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen