Freitag, 9. Oktober 2015

Kako smo postali Rođeni

staro Veležovo igralište pedesetih godina prošlog vijeka

O tome kako je Velež stekao nadimak Rođeni, ime kojim mu njegovi navijači decenijama najradije tepaju, hroničari bilježe zanimljivu pripovijest. Naime početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, bandoglavi kakvi su ostali do dan-danile političari su zaključili kako bi Bosna i Hercegovina sve svoje "fudbalske resurse trebala usmjerili u jedan klub koji bi na državnoj razini mogao dostojno predstavljali republiku s fabričkim odžacima na grbu. Po „direktivi odozgor“, najbolji Veležovi fudbaleri prekomandovani su u Sarajevo i tamošnji, netom osnovani fudbalski klub.
Tabijasusi kakvima ih je Bog dao, Hercegovci ovaj "prisilni rad" u Sarajevu nisu mogli svariti, pa su se, na svoju ruku, vratili u Mostar i insistirali da ostanu u Veležu. Kada ih je Ljubo Petković, vozač iz Mostara i vatreni veležovac, ugledao kako u crvenim dresovima izlaze na utakmicu za prvaka BiH, viknuo je: «Napri­jed, rođeni». Rođeni, Rođeni..., počele su skandirati tribine, prvo sporadično, ali uskoro se cijelo staro Veležovo igralište pridružilo ovom bodrenju. Iz utakmice u utakmicu, ovakvo navijanje postalo je redovni način podrške, a s vremenom i drugo ime za momčad Veleža.
Ljubo Petković je o tome kasnije govorio: „Ne znam ni sam kako je došlo do toga da sam izgovorio tu riječ. Iznenada, spontano, izgovorio sam ono što sam osjećao…“. Bilo je to davne 1950. godine. Kad god bi Veležovcima slabo krenulo, oglasio bi se Ljubo Petković.


(iz Almanaha „Rođeni“, Ismeta Derviševića)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen