Montag, 26. Oktober 2015

Castel Gandolfo: Idila van velikog grada


Park ljetne papine rezidencije Castel Gondolfo odnedavno je otvoren za posjetioce.
Papa Franjo i preko ljeta boravi u Rimu. Tamo ima previše posla, kako sam kaže. A ljetna rezidencija Castel Gandolfo, prvi put nakon 1626. godine, otvorena je za javnost.
Od tada, u vrijeme ljetnih vrućina, pape su na nekoliko sedmica odlazile u ovu rezidenciju, udaljenu trideset kilometara jugoistočno od Rima. Mjesto leži na Colli Albani, visoko iznad gusto naseljenog velegrada, obavijeno vlažnim vjetrovima, koje smanjuju neizdržljivu ljetnu vrućinu. Stare pinije bacaju svoje sjenke, i stvaraju hladovinu, kao fudbalsko igralište. Na istoku je jezero, Lago Albano, na zapadu more. Papa Johannes Paul II posebno je volio ovo mjesto. Jednom ga je čak nazvao „Vaticano due”, jer je bilo najvažniji državni depandans, njegovo drugo sjedište vlade. U unutrašnjem dvorištu palate stoji još i danas njegov automobil, jedan tamnoplavi BMW 733, iz jednog drugog vremena, sa oznakom SCV1.
Benedikt XVI proveo je prve mjesece nakon njegovog odlaska u penziju u palati apostola, a i ove godine tamo proveo dvije sedmice odmora.
Njegov nasljednik Franciskus je veliki prijetelj štednje i ne voli baš tako ljetnu rezidenciju. Naime, njemu smeta luksuz. Franciskus je svojim službama dao na znanje da neće koristiti ovu palat i da će njegov posao obavljati dole u Rimu, a da bi naradije palatu otvorio za javnost.
I tako je i urađeno, od prije izvjesnog vremena, ta, velom tajne obavijena ljetna rezidencija, otvorena je za javnost, prvi put nakon 1626. godine, kada je napravljena. Stoji na najvišoj tački lijepog sela, kao kruna gornjeg dijela Corso de la Republica.
Za posjetu rezidenciji moli se pristojna odjeća, onako kako se u javnosti može izgledati. U veliku zgradu ulazi se kroz jedan ulaz sa strane, prolazi se kroz dvorište gdje su sa pape, sa balkona, vijekovima celebrirale nedeljne mise za nekoliko stotina vjernika u familijarnom krugu. Na prvom spratu Vatikan je postavio galeriju sa slikama dosadašnjih 51 papom. Krug počinje sa Juliusom II, građanskog imena Giuliano de la Rovere, koji je ostao poznat jer je osnovao švajcarsku gardu. Neke pape su pozirali kao mislioci, drugi u otmjenim pozama, a neki kao brižni pastiri. Pristup privatnim apartmanima, spavaćim sobama, privatnoj kapeli na drugom spratu, zatvoren je za javnost, doduše sa terase se pruža jedinstven ovozemaljski pogled na vulkanska jezera i na Rim, koji leži ispod, u dolini. Sedam brežuljaka izgledaju kao nazadržive tvrdnje. Iz daljine se prepoznaju kupole crkve Svetog Petra, „er cupolone” kako ih Rimljani zovu u njihovim dijalektu. Ovaj pogled je najljepša tajna papine Ljetne rezidencije, uz najveći faktor zavidnosti.
Ponudom u paketu „Full day“ obuhvačene su posjete: muzej Vatikana, Sixtinska kapela, Vatikanski park, Papski vrtovi Castel Gandolfa, sve za jedan dan. Za rezervaciju putem interneta čeka se na red. Od stanice San Pietro, koja pripada Vatikanu, dolazi se direktno u Albano Laziale, a odatle autobusima na Castel Gandolfo. Samo jedan pogled sa terase rezidencije daje čovjeku osjećaj potpune kompenzacije.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen