Mocarela je sir
duge tradicije
Da bi se napravio dobar kapreze, neophodna je dobra
mocarela, a najbolja je "mocarela di bufala", tj. ona koja se pravi
od bivoljeg mlijeka
Mocarela je jedna od omiljenih vrsta sira - može na pizzu, u
salatu, a može se jesti i solo. Postojbina joj je Italija, u kojoj se i dalje
pravi najbolja mocarela. Prema izradi mocarele posebno je čuven grad Amaseno. U
ovo doba godine ljudi širom Italije uživaju u salati kapreze, koja potječe s
otoka Kapri, a pravi se od paradajza,
mocarele i svježeg bosiljka. Da bi se napravio dobar kapreze neophodna
je dobra mocarela, a najbolja je "mocarela di bufala", tj. ona koja
se pravi od bivoljeg mlijeka. Recepturu za mo-carelu od bivoljeg mlijeka
osmislili su u 3. stoljeću redovnici samostana Sar Lorenzo di Capua na jugu
Italije. Bivolice su u to doba bile glavne hraniteljice pa su se imućnima
smatrale porodice koje su ih imale. Proizvodnja mocarele pravi je ručni rad i
vrlo zahtjevan, posebno ako se radi od bivoljeg mlijeka, koje treba imati barem
50 posto mliječne masti. Mliječni skorup stoji u sirutki, a nakon toga se
prelijeva vrelom vodom koja, zanimljivo, ne smije biti kipuća nego na
temperaturi do 80 Celzijevig stepeni. Skorup se tada pažljivo miješa drvenim
lopatama kako se ne bi zgrudvao, a kako postaje sve kompaktniji - gnječi se...
Mocarela se proizvodi u različitim veličinama, od veličine jednog zalogaja,
takozvane bokončini mocarele. do velikih kugli od po kilogram. Postoji i
mocarela koja se pravi od kravljeg mlijeka ili dimljena mocarela, ali
"mocarela di bufola" važi za najbolju.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen