Donnerstag, 2. März 2023

Uznemirujuće slike: Ekstremna oseka potpuno paralisala Veneciju

 









Grad laguna Venecija je zadnjih godina bivala često pogođena plimama i poplavama. Tamo se zna sve o poplavama i kako načinu postupanja u tako ekstremnim slučajevima.

Za vrijeme oseke sve izgleda sasvim drugačije.

U Veneciji se skoro sve obavlja preko kanala. Neophodni su za transport ljudi i robe. Nekoliko dana prije ovog događaja kanalima se provezao čuveni Venecijanski karneval.

U petak (17.02.2023.) niska voda je dovela do izuzetne situacije u ovoj popularnoj destinaciji za odmor
Koliko god brzo nivo vode u Veneciji može porasti, tako brzo se može i ponovo spustiti. Ekstremno niska voda (“Aqua Bassa”) je rijedak fenomen u Veneciji. Meteorolozi u Italiji za to krive područje visokog pritiska iznad Italije.
Blaga temperatura u Italiji budi osjećaj proljeća kod turista. To je katastrofa za grad Veneciju. Područje visokog pritiska stvara barijeru za kišu. Gradom u laguni ne može se ploviti bez kiše.
Trajanje i uzrok suše također igraju ulogu u tome. Temperaturne fluktuacije su takođe vezane za fazu mladog mjeseca ili posebne uslove vjetra.
U nedjelju (19.02.2023.) vodostaj je ponovo pao ispod 55 centimetara. Čak ni spasioci nisu mogli da rade svoj uobičajeni posao, piše "Stern". Zbog toga su i spasilačke akcije potrajale duže.
Najvažnija saobraćajnica je usporena. Gondole se zaglavljuju u blatu i mulju zbog isušenih kanala. Italijanski meteorolozi se nadaju skoroj kiši.

Turisti koji su ovih dana boravili u Veneciji, sigurno neće brzo zaboraviti ove slike.

(msn)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen