Montag, 20. März 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Sjajne boje preživljavanja
Ovakve šarene slike obično su specijalnost kineskih panoramskih fotografa. Međutim, ratar koji ovdje suši svoj naizgled obilan rod kukuruza živi u Bangladešu. Rezultati berbe su ove godine bolji nego prošle, a cijene na tržištu rastu. To daje nadu u ovom dijelu svijeta koji nije baš previše obdaren nadom. I gdje postoje blage tendencije rasta.



To je jedino preostalo ženama
Ovakvu slikuvole da vide talibani, koji bjesne u zemlji: žena na razboju u tradicionalnoj fabrici tepiha. Ženama u tiranski porobljenoj zemlji nije dato pravo više obrazovanja, mogućnosti za karijeru i samoostvarenje. Još uvijek nisu prihaljeni napadači trovanjem na škole za djevojčice, barem kod iranskih susjeda. Što naravno ne mora mnogo da znači.


Takva i onakva svjetla
Dan Makha Bucha u Tajlandu posvećen je obožavanju Bude i njegovog učenja. Međutim, obzirom na veselog osnivača religije, činjenica da se tom prilikom ne smije konzumirati alkohol izgleda beznačajno. Fotografija prikazuje ceremoniju svjetla u futurističkom hramu Wat Phra Dhammakaya, koji je posvećen međunarodno rasprostranjenoj, ali ne univerzalno priznatoj budističkoj sekti. Između ostalog, kako se priča, tu su pobožna gospoda prala novac.



Tužno podsjećanje
Krst od bambusa, malo algi i par skoro novih patika - na plaži u blizini južnoitalijanskog grada Crotonea malo je ostalo od drame koja se ovdje odigrala posljednjeg vikenda u februaru. Tada su 72 migranta poginula, nakon što im se prevrnuo preopterećeni brod.
Tijela osam migranata sada bi trebala biti prebačena u Njemačku. Jedan njemački pogrebnik će nakon toga voditi računa o daljnjem transportu preko Turske u Afganistan. Rim je ranije najavio da su transferi u Kabul veoma komplikovani. Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije htjelo je u srijedu da sve kovčege žrtava dostavi na muslimansko groblje u Bolonji. Ožalošćeni su protestovali zbog toga i blokirali ulicu ispred sportske hale u kojoj su bili postavljeni kovčezi. U razgovoru je dogovoreno da rođaci mogu da odluče gdje će tijela biti odnijeta. Italija snosi sve troškove.

(news)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen