Mittwoch, 15. März 2023

Toblerone ostaje bez zaštitnog znaka

 



Kada se razgovara o čokoladi na međunarodnom nivou, misli se često okreću prema Švicarskoj. Zemlja je poznata po visokokvalitetnoj proizvodnji čokolade. Jedan od najpoznatijih švicarskih brendova čokolade: Toblerone. Međutim, uskoro će doći do velikih promjena za slatkiše u neobičnoj, trokutastoj ambalaži. Kako je još prošle godine potvrđeno, dio proizvodnje Tobleronea bit će premješten u Slovačku. Zato se Toblerone u budućnosti mora oprostiti od svog "švajcarstva".
Budući da su oznake Schweiz i Switzerland zakonski zaštićene, Toblerone se neće moći više oslanjati na dodatak "Switzerland" i otisak Matterhorna. Zakon propisuje da se svi proizvodni koraci moraju odvijati 100 posto u Švicarskoj kako bi kompanije mogle koristiti ove oznake i ilustracije, a to znači, Toblerone će uskoro ostati bez Matterhorn printa.

Planina visoka 4.478 metara , čiji skoro simetričan piramidalni vrh odražava oblik čokoladne pločice od badema i meda, biće zamjenjena opštijim alpskim vrhom, rekao je američki vlasnik konditorskog brenda, „Mondelez“.
Kako prenose mediji, Tobleroneova matična kompanija Mondelez već je reagovala na ovaj problem, te će redizajn pakovanja sadržavatii modernizovan i aerodinamičan planinski logo koji je u skladu s geometrijskom i trouglastom estetikom.
Ostaje da se vidi da li će ove promjene imati značajan utjecaj na prodaju Tobleronea. Prema pisanju švicarskih medija, Mondelez se prvenstveno odlučio za eksternalizaciju proizvodnje jer su zaposleni u Bernu navodno tražili povećanje plata za šest posto. Kako kažu, kompanija nije bila u stanju da ispuni ove zahtjeve.

Od 1908. Toblerone se proizvodi u glavnom gradu Švajcarske, Bernu, čija je heraldička životinja – medvjed – skrivena unutar slike Materhorna na ambalaži.

Naziv poslastice je kombinacija prezimena pronalazača izgleda čokolade, Teodora Toblera, i torone, nugat poslastice od prženog badema tipične za božićne tradicije u jugozapadnoj Evropi.

U 2016. godini, Toblerone je osvojio naslove kada je povećao praznine između trouglastih komadića čokolade na pločicama koje se prodaju u Velikoj Britaniji, navodno da bi mogao da proda manju gramažu po istoj ceni, ali po težini smanjenoj. Godinu dana kasnije, „Mondelez“ je takođe smanjio težinu Toblerona trouglića na tržištu u Njemačkoj, tako što je broj trouglova smanjio sa 15 na 11.

Takve „kontroverze“ garantovale su brendu slobodan marketing, pri čemu je prodaja navodno rasla uprkos navodnom gnevu među kupcima. Čokolada je vraćena u prvobitni oblik 2018. godine.

„Mondelez“, koji je vlasnik Toblerona od 2012. godine, najavio je prošle godine da će od kraja 2023. preseliti dio proizvodnje u svoju fabriku u Slovačkoj, gdje takođe proizvodi brend čokolade Milka prvobitno, takođe napravljen u Švajcarskoj.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen