Mittwoch, 15. März 2023

Iz starih knjiga: U Mostaru, 1933. godine, iz knjige "Ljeti i zimi u Jugoslaviji"





U izdanju "Jadranske straže" iz Zagreba, 1933. godine objavljena je knjiga "Ljeti i zimi u Jugoslaviji", s potpunim pregledom ljetovališta, zimovališta, lječilišta, kupališta i turističkih mjesta Kraljevine Jugoslavije. Između oistalih, objavljen i jedan tekst o Mostaru.

U Mostaru,1933. godine

"Krasan je pogled na stari dio grada sa željeznog mosta Kralja Petra I Oslobodioca. Znamenite su građevine Karađoz-begova mošeja, Sahat-kula, srpskopravoslavna crkva, stari most iz 1566 god., s dvije zanimljive kule na mosnim prilazima. S mosta se pruža lijep vidik na okolišno pobrežje s tipičnim istočnjačkim građevinama. Ovaj most je izveden u jednom jedinom luku od 28 m raspona, a 20 m visoko nad rijekom. Veoma je zanimljiv mostarski Pazar (Čaršija), gdje se svake srijede u vrevi sajma pruža divna slika istočnjačkog šarenila. Mostar ima lijepo Šetalište Vojvode Mišića, koje je osobito živahno uvečer.

Izleti: na Hum, gdje se s puta na brdo i njegova vrha pruža krasan vidik ( 1 ¼ s. hoda). Jedan sat na sjeverozapad od Radoboljskog mosta, kroz kraj pun šipaka, smokava i dudova, ide se na izvor Radobolje, koji daje vodu mostarskom vodovodu. Izlet na izvor Bune (13 km) kod Blagaja. Ovo malo muslimansko selo bijaše u 13 i 14 vijeku znatna varoš. Na visokoj stijeni (520 m) leže ruševine Šćepangrada. Uspon je amo veoma tegotan. Hrbat gore završava na zapadu strmom raspuklom klisurom, na kojoj se gnijezde orlovi. Na dnu ove klisurine izbija snažan izvor Bune iz goleme tamne sigaste spilje. Pred spiljom se nalaze ruševine mošeje i napušten derviški manastir, a u njemu, na prvom spratu, ima jedna soba sa zanimljivim išaranim stropom i jedna prostorija, u kojo se nalaze dva lijesa, za koje kažu da su ljesovi bektašitskog svetitelja Sari Saltika Babe i njegovog sluge.“


prilog: fotografije 1933. godine, Mostar panorama, Stari most i tekija u Blagaju

priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen