Sonntag, 26. März 2023

"Bosanski toranj" na trgu u Briselu

 



BiH je u Briselu predstavljena na zanimljiv način.

Umjetnička instalacija pod nazivom “Bosanski toranj” je postavljena na trgu u Briselu uoči Samita lidera EU, koji se održavao 23. i 24. marta.. Kako ističu iz bosanskohercegovačke organizacije ASBL GRATIARTIS Brussels čiji su aktivisti postavili "Bosanskog tornja", riječ je o umjetničkoj instalaciji koja je na kružnom toku Schuman ostala do 26. marta.

- "Bosanski toranj" na slikovit i zanimljiv način predstavlja Bosnu i Hercegovinu, njenu historiju, kulturološke specifičnosti.

Ova instalacija bit će ponovno postavljena od 5. do 8. aprila 2023. godine na lokaciji ispred zgrade Evropske komisije i Vijeća Evrope, zajedno sa retrospektivnom izložbom pod nazivom "Pod vedrim nebom". Ova inicijativa, kazali su članovi organizacije, predstavlja upečatljiv podsjetnik na događaje iz 1992. godine i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nastanak ideje o "Bosanskom tornju" kao simbolu otpora fašističkim i retrogradnim politikama u i prema Bosni i Hercegovini, vezan je za sada već kontinuirane agresivne i secesionističke izjave Milorada Dodika i tim povodom održane proteste 10. januara prošle godine. Tada je sasvim spontano i nastala inicijativa "World for Bosnia and Herzegovina" ("Svijet za Bosnu i Hercegovinu") podržana u više od 30 gradova širom svijeta, prenosi Bhdinfodesk.

(klix)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen