Freitag, 24. März 2023

Veliki prodor – Evolucija bicikla






"Bicikl je najdugovječnije i najčešće korišteno vozilo na svijetu, od kojih je više od milijardu napravljeno u njegovoj 200-godišnjoj istoriji", pišu konzervator Hans-Erhard Lessing i geodet Tony Hadland u tekstu "Evolucija bicikla" (2021.).
Ubrzo nakon što ga je pronašao Karl Friedrich Drais 1817. godine, i daljeg razvoja u predmet masovne proizvodnje, uvijek je bio slavljen kao sredstvo slobode koje je omogućavalo neviđenu mobilnost. U nekim krajevima su mu kazivali da je "Narodni konj".
A za žene: „Za kćerke iz 19. vijeka posjedovanje bicikla je bila deklaracija njihove nezavisnosti“, navodi „Godeys“, tada najvažniji ženski časopis u SAD.
I obrnuto: "Tamo gdje su žene lišene slobode, zabranjeno im je da voze bicikl", napisao je prije nekoliko dana "Neue Zürcher Zeitung".
U Iranu su, na primjer, sveštenici zabranili ženama vožnju bicikla, dok su im oni progresivniji to dozvolili u zatvorenom prostoru. S druge strane, na vrhuncu novih prijevoznih sredstava na prelazu iz 20. stoljeća nije samo car u Rusiji vozio bicikl – kabulski emir naručio je bicikle za cijeli harem.
I naravno, vlade su ubrzo nametnule poreze na novo zadovoljstvo: u Francuskoj od 1893. šest franaka (po sjedištu), u Hessenu od 1899. pet maraka godišnje - izuzetno rijedak primjer poreza kojeg se država ponovo odrekla. 

Ali ono što „NZZ” piše i dalje važi: „Na kraju blage proljetne večeri, ćaskajući na uglu dvaju ulica, pauza sa rukama na upravljaču, a onda se smjestite na sic i odvezete biciklom: Kakva je to samo sreća.”

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen