Sonntag, 5. März 2023

Dom kulture Konjic

 

Društveni dom, 1960-ih

skica, 1957.

Ovo je prva skica Društvenog doma Konjic koju je prije projektovanja uradio njezin autor Jože Osojnik koji je bio zaposlen u Vojno projektantskom preduzeću "Centro Projekt" iz Beograda. Nakon okončanja svih aktivnosti, dana,24.05.1957,g. preduzeće "Igman"iz Konjica donijelo je rješenje o osnivanju Društvenog doma Konjic, a u potpisu je bio direktor Živković Jovan. Skica je, kao što se vidi, urađena po tadašnjem stanju i položaju kuća što se da vidjeti.
Preuzeto od Jasna Džumhur

(Damir/20220227)

1960-ih

1960-ih





Dom kulture u Konjicu, Bosna i Hercegovina, izgrađen je 1957. godine u stilu Moderne arhitekture. Od 1962. godine do danas djeluje kao Javna ustanova Narodni univerzitet Konjic.

Projektant je slovenački arhitekta Jože Osojnik, vojno angažovan od strane tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu u Beogradu. Ukupna površina zatvorenih i otvorenih prostora objekta, te partera uz objekat iznosi 6532 m2. Konfiguracija terena lokacije na kojoj je smješten iziskivala je posebno komponovanje i oblikovanje kako objekta tako i prilaza samom objektu. Po svom arhitektonskom izgledu i funkcionalnoj namjeni objekat je bio jedna od najatraktivnijih građevina u Jugoslaviji.

U Domu su bile smještene slijedeće ustanove i institucije: kino, ljetno kino, Centar za kulturu i obrazovanje, Muzički centar, Hor „Djevojke sa Neretve“, AP „Neretva“, drama, muzički orkestri (narodni, zabavni, tamburaški, duvački), Biblioteka sa čitaonicom, Gradska kafana, radio klub (YU 4 ABV), foto i kino-klub, šah-klub, galerija, RTV Konjic, redakcija lokalnih novina „3.mart“.

U Bosanskoj sobi je prenešen dio atmosfere iz grada i okoline. U Drvenoj sali održavane su sjednice Skupštine opštine i svečane sjednice radničkih savjeta većih preduzeća, gdje su usvajane i najvažnije odluke za grad i općinu.

Danas je u Domu i ured Turističke zajednice, Visoka škola za turizam i menadžment. U suterenskom dijelu objekta nalazi se i kafe-restoran sa terasom.

Mnogobrojne kulturne i drštvene manifestacije odvijale su se u ovom objektu: pozorišne predstave, audicije, muzički koncerti (solistički, klape, orkestri, filharmonije), festivali, izložbe, promocije, književni susreti.

Dom je proglašen za nacionalni spomenik BiH.

(wikipedia)

(fotografije: arhiva)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen