Freitag, 10. März 2023

Dvorana “fatamorgana”

 








Fata Morgana? Ne, ova zgrada je koncertna dvorana Maraya u zapadnoj Saudijskoj Arabiji.

To je najveća građevina sa ogledalima na svijetu. Trenutno je u njoj izložba pop umjetnika Andy Warhola.

U regiji Al-Ula, smještenoj u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije, među drevnim veličanstvenim spomenicima i nepreglednim pijeskom pojavila se moderna zgrada sa fasadama od ogledala. Koncertna dvorana "Maraya" površine 5000 m2 - naziv s arapskog u prijevodu znači "ogledalo" - postavljen je prvom festivalu "Zima u Tantoru", koji je trajao od decembra do februara: koncertna dvorana "fatamorgana" postala je njegovo ključno mjesto. Tokom tri zimska mjeseca slavili su početak sezone sjetve, održavali koncerte i druge kulturne događaje.

Koncertna dvorana, obložena reflektirajućim pločama sa svih strana, u svoj svojoj ekscentričnosti, nastavak je okruženja. Ovaj je projekt svojevrsna višežanrovska kompilacija, uključujući land art, arhitekturu i scenografiju; ideja pripada milanskom studiju Giò Forma. Torinska kompanija Black Engineering Dwc-LLC pomogla je u implementaciji. Unutar zidova dvorane "Maraya" nalazi se imerzivno pozorište i interaktivna izložba s kinetičkim umjetničkim predmetima.

Zgrada, vezana uz mjesto, stopila se s njom, prema autorima, postala je zanimljiv događaj koji natjera na razmišljanje o nestandardnoj ljepoti regije i neobičnim "upadima" čovjeka u krajolik.

Vlasti Saudijske Arabije planiraju od regije Al-Ula napraviti turistički klaster za razmjenu kulturnih iskustava i uspostavljanje trgovinskih odnosa. Istodobno, žele očuvati prirodni krajolik i drevne strukture netaknutima, pa se ne oslanjaju na masovni turizam, već na turistički turizam. Glavna atrakcija regije je "grad mrtvih" Madain-Salih, 2008. godine uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen