Sonntag, 5. März 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Gorki pogled
Četiri sofe uredno ukrašene jastucima. TV, plus tepisi, stolovi, zavjese.
Dnevna soba kao i mnoge druge – osim što ovdje u Demirköprüu u južnoj Turskoj nedostaje ključna stvar: kuća oko nje.
Nejasno je kako je prostorija na ovaj način preživjela potres - ili je li nakon toga restaurirana. Veliki problem u zoni katastrofe je nedostatak skloništa.
Hiljade kuća je uništeno ili više nije pogodno za stanovanje.


Konačno!
Upravo je osvojila bronzanu medalju, ali se osjećala kao da je osvojila zlatnu sa zvjezdicama.

Treće mjesto u slalomu na Svjetskom alpskom skijaškom prvenstvu u Courchevelu/Méribel označava kraj dugog, depresivnog puta za Lenu Dürr. Ova 31-godišnjakinja kao veliki talenat, vječno hvaljena od trenera, i koja nije uspjela da osvoji i jedinu medalju na sedam Svjetskih prvenstava i dvije Olimpijske igre, na koliko je učestvovala tokom njene skijaške karijere. Sumnja u samu sebe je rasla, nije tako dobro vozila, a čak je ponekad gubila mjesto u timu.

I sada srećan kraj.

A na pitanje, da li je ovo najbolji trenutak u njenoj karijeri, odgovorila: "Sada bih najradije na trenutak zaplakala."



Najveći party na svijetu

Borbeni zmajevi, razbojnički kraljevi ili legende o bivolima: na kraju svjetski poznate povorke na sambodromu zablistale su najbolje škole sambe u Rio de Janeiru. Uz raskošne kostime, spektakularno ukrašena vozila i inovativne specijalne efekte, šest vrhunskih škola prodefilovalo je stadionom od 70.000+ gledalaca posljednjeg dana takmičenja. Škole sambe oduševljavale su gledaoce čitave sedmicena sambodromu, a žiri je ina kraju izabrao ovogodišnjeg pobjednika.
A nakon završetka takmičenja, zabava ni u kom slučaju nije bila gotova, jer su se na uličnom karnevalu nalazile još mnoge muzičke grupe.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen