Sonntag, 12. März 2023

U Japanu prije jednog stoljeća (4)

 Baš kao i zapadni svijet, i Japan je doživio svoju verziju "divljih dvadesetih". Ova decenija između svjetskih ratova bila je vrijeme modernizacije i napretka za Japan, sa rastom umjetničkih scena i novootkrivenom željom za demokratijom. Ali to je bilo i vrijeme političke nestabilnosti, a mnoge druge globalne katastrofe uticale su na svakodnevni život Japanaca. Posljedice Prvog svjetskog rata i "španske gripe" još uvijek su se jasno osjećale. Godine 1923. Tokio i njegovu okolinu razorio je veliki Kantō zemljotres.

Sve u svemu, 1920-te su bile burne, ali fascinantne godine u japanskoj istoriji. U galeriji, koja slijedi, jedno zanimljivo putovanje kroz vrijeme.


Veliki Kantō zemljotres, 1923.
Nakon velikih talasa izbili su požari koji su uništili drvene konstrukcije Tokija i Jokohame. Čak je bio i jedan "vatreni tornado". Procjenjuje se da je poginulo oko 150.000 ljudi, a 600.000 je ostalo bez krova nad glavom.


Čovjek vuče kola, oko 1921.
Američki pisac po imenu Julian Leonard Street posjetio je Japan 1920-ih gdje je zabilježio svoja zapažanja za knjigu Misteriozni Japan. Napisao je: "Japanci nisu robovi imovine. Većina može premjestiti kuću ručnim kolicima."


Završila ženski univerzitet 1920.
Ovdje možete vidjeti studentice na ceremoniji dodjele diploma u školi Ochanomizu Hanayome, ženskom univerzitetu u Tokiju. Prvobitna zgrada je kasnije uništena velikim Kanto zemljotresom 1923. godine.



Hotel Imperial, 1923.
Hotel Imperial u Tokiju izgrađen je 1890. godine, a 1923. ga je redizajnirao poznati američki arhitekta Frank Lloyd Wright. Carska palata je dala nalog da se hotel uredi, kako bi mogao primiti što veći broj uglednih međunarodnih posetilaca koji dolaze u Japan. Veliki Kanto zemljotres dogodio se na dan kada je otvoren, ali je zgrada pretrpjela minimalnu štetu.



Radnici na farmi, oko 1920.
Tradicionalne industrije i dalje dominiraju u ruralnim područjima. Ovdje vidimo dvije generacije žena koje rade na skidaj,u čahura crva sa stabljika riže.


Zaliv Tai-no-ura, 1921
Zaliv Tai-no-ura je poznato mesto u regionu Nagasakija. Ime znači "Zaliv orade" i dobio je tako ime zbog fenomena koji se tamo dešava. Orada je tipično dubokomorska riba, ali su se naselile u ovom plitkom zalivu iz razloga koje naučnici još ne mogu objasniti.

(msn(

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen