Mittwoch, 22. März 2023

Iz stare štampe: Snimanje filma u Mostaru, 1932. g.

 




U novinama "Novo doba" od 02.09.1932 je izašao članak o snimanju filma u Mostaru.

Film je rađen u njemačko-jugoslavenskoj produkciji i zvao se "Das Lied der Schwarzen Berge" - "Fantom Durmitora", u kojem je glavnu ulogu imala Ita Rina, prva jugoslavenska filmska zvijezda.

U tekstu je napisano:

"Današnje tonfilmsko snimanje. Članovi Eidofonfilma danas su ovdje završili glavni posao i snimili glavne scene iz Mostara. U starom Mostaru – na Bjelušinama – snimljene su nekolike scene sa g.đom Itom Rinom i g. Dunkeom. Snimljeno je i hercegovačko kolo. Jedna scena je snimljena na mostu kod Bune. Glumci će vjerovatno sutra, pošto snime još jednu scenu na mostarskom aerodromu, napustiti Mostar."

U filmskim enciklopedijama o filmu je napisano slijedeće:

"Film pod njemačkim nazivom "Das Lied der schwarzen Berge", poznat i pod naslovima "Pjesma crnih brda, odnosno "Fantom Durmitora" je njemačko-jugoslavenski crno-bijeli dugometražni igrani film premijerno prikazan 1933. godine. Snimljen je sredinom 1932. u Crnoj Gori u režiji K. Breinessa i Hansa Natgea. Snimanje je započeto na beogradskom aerodromu u Zemunu 31. jula 1932. Ovisno o različitim kriterijima smatra se prvim dugometražnim zvučnim igranim filmom u historiji jugoslavenske kinematografije.


Prilozi: fotografije iz filma i Ita Rina

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen