Sonntag, 1. Mai 2016

Da li je otkriven identitet sprejera Banksyja?







Naučnici vjerovatno znaju ko je najpoznatiji anonmni sprejer na svijetu pod nadimkom Banksy. U otkrivanju njegovog identiteta, pomogla im je metoda geografskog profiliranja, jedna matematička metoda koja se koristi pretežno u kriminologiji.
Banksy je dugo godina uživao u svojoj anonimnosti. Britanski naučnici sada tvrde da znaju njegov identitet, do koga su došli koristeći matematičke metode, a pod nadimkom Banksy navodno se krije Robin Gunningham iz Bristola.
Banksy je skoro dvije decenije uspješno sakrivao svoj identitet, a njegova umjetnost se često nalazila na rubu zakona. Anonimnost je Banksyju omogućavala da stvara veoma uspješne kreacije u svijetu Street arta.
Dok s jedne strane naučnici tvrde da su do njegovog identiteta došli naučnim metodama, pojavljuju se i suprotna mišljenja, kojima se tvrdi da je sam Banksy prodao svoj identitet?
Istovremeno, s jedne strane dok je bio slavljen, njegove slike su postajale skuplje nego ikada.
Da li je tržište progutalo Banksyja i da li je on poželio da prekine svoju tajnu i mit, jer je svakako postao poznat, a i bogat, i nema potrebe za tim i dalje.
Druga mogućnost je da se i dalje igra sa publikom na tržištu umjetonosti, jer mu je kao umjetniku uspjelo da svoje slike izlože u muzeju, i da na kraju iz čitave priče izađe kao pobjednik.
Jednom negdje napisao da „Street art i kapitalizam ne idu ruku pod ruku»“.
A postoji i treće varijanta. po kojoj još ni on sam nije načisto, šta bi?
U svakom slučaju, čitava priča još nije završena i ide dalje.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen