Dienstag, 15. März 2016

Stanica Ground Zero: Elegantni dinosaurus








Željeznička stanica na Ground Zero, na spomeniku 9/11 u New Yorku, puštena je u pogon ovih dana, šest godina nakon prvobitno predviđenog roka, i uz dvostruko veće troškove gradnje, koji su iznosili blizu četiri milijarde dolara. Zbog enormno velikih troškova gradnje, otvorenje je prošlo bez slavljeničke javne ceremonije.
Stanicu je dizjanirao star-arhitekta Santiago Calatrava, a zasigurno je najskuplja željeznička stanica ikada izgrađena u svijetu. Kritičari su je već nazvali „ekscesom slonovskih razmjera”. Neki pticom feniks, neki bijelim golubom, a najčešće dobija imena koja u sufiksu imaju riječ „saurus”, od spinosaurusa do stegosaurusa.
Da li su Njujorčani pri tom mislili na pticu feniks, koja se pojavila iz pepela, koga je na ovom mjestu bilo i previše nakon rušenja tornjeva, ili su ovim samo željeli jedan novi polet, ne zna se. Ali, zna se sigurno da se radi o jednoj stvari, jer,  kao i kod svakog drugog objekta izrađenog na području nekadašnjeg World Trade Centra, bezbjednosti eksperti su imali svoju završnu riječ.
Stanica izgleda elegantno, skrojeno, uz prepoznatljivu crtu autora Calatrave, pri čemu neki tvrde da mnogo liči na stanicu u Lyonu, ali i na zgradu Muzeja umjetnosti iz Milwaukeea, gdje su već viđena slična bodljikava krila.
Bilo kako bilo, internet je ovih dana prepun slika iz ovog objekta, kao podsjećanje i uspomenu na strukturu srušenih Twin tornjeva, a kako se već predviđa, ova stanica će narednih godina biti cilj posjete miliona posjtilaca.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen