Freitag, 11. März 2016

Odlazak legende: Preminuo glumac Dragan Nikolić

dragan-nikolic-foto-zorana-jevtic-1454112368-834849
Legendarni glumac Dragan Nikolić (73) preminuo je jutros u bolnici u Beogradu poslije duge i teške bolesti, javio je RTS.
Dragan Nikolić rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Nakon završene osnovne škole, upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju, koju nije završio, jer je bio premješten u Ekonomsku školu.
Poslije dvije godine provedene u srednjoj školi, polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student.
Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.
Filmsku karijeru započeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu „Pravo stanje stvari“, a prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je 1967. u filmu „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića, za koju je nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968. gdine.
Zapažene uloge ostvario je u više od trideset filmova, kao što su „Horoskop“, „Bube u glavi“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Mlad i zdrav kao ruža“, „Bez reči“, „Kičma“, „Nacionalna klasa“, „Ko to tamo peva“, „Banović Strahinja“, „Sezona mira u Parizu“, „Nešto između“, „Balkan ekspres“, „Obećana zemlja“, „Poslednji krug u Monci“, „Original falsifikata“.
U sjećanju će ostati i po ulozi Prleta u TV seriji „Otpisani“
Nagrada „Pavle Vujisić“ za životno djelo dodijeljena mu je 2000. godine.
Dragan Nikolić bio je u braku s poznatom glumicom Milenom Dravić.
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen