Dienstag, 1. März 2016

Neobično spašavanje ptice







Ptica kormoran (Phalacrocorax carbo) bila je ptica 2010. godine. Prije nekoliko dana, ako ništa drugo, bila je ptica dana, jer je ispunila stranice svih medija, u akciji njenog spašavanja. Da bi ptica bila spašena, stablo je moralo biti oboreno.
Slučaj se desio u mjestu Glinde, u blizini Hamburga. Kormoran je plivao po obližnjim barama i negdje usput pokupio dijelove ribarskog silka. Kad je sletio na jedno obližnje stablo, silk se obmotao oko njegovih nogu i grana drveta. Bezuspješno je pokušavao da poleti, što su primijetili prolaznici i alarmirali vatrogasce, kojima je spašavanje životinja iz najrazličitijih situacija postala skoro rutina.
Međutim, ovog puta desilo se nešto neuobičajeno, kao u onoj basni: povuci-potegni. Prvo su drvetu pristupili s dugim ručnim ljestvama, ali su one bile prekratke. Zatim su pokušali sa vatrogasnim ljestvama na vozilu, ali se zbog močvarnog terena nisu mogli dovoljno približiti. Uz sve to pokušavali su nekoliko puta jakim mlazom vode osloboditi pticu od grana. Kormoran je samo još više mahao krilima, preplašen od svega što se dešavalo oko njega.
Na kraju je ostala samo jedna solucija. Oboriti stablo, i onda ručno osloboditi pticu. Akcija spašavanja trajala je puna tri sata
Nakon spašavanja ptica je odletjela, i spustila se, a gdje bi drugo nego ponovo u vodu.
(izvor:bild)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen