Začin i dodatak jelima,
kuhan ili sirov, u komoraču uživaju i nepce i cijelo tijelo jer, osim ugodna okusa i
mirisa, ima i brojna ljekovita svojstva
Višegodišnja aromatična zeljasta biljka koja naraste između
60 i 120 centimetara, komorač (lat. Foeniculum
vulgare) pripada skupini štitarki ili dvosupnica. Komorač je poznat i pod
nazivima koromač, janež, morač, slatki aniš... Raste iz čvrstog, otpornog i
vrlo ukusnog korijena, ima razdijeljene igličaste listove, na vrhu stabljike
razvija se cvjetna glavica.
Raširen je po cijelom Mediteranu kamo je, pretpostavlja se,
dospio iz Srednje Azije.
Tajna je u anetolu
Specifičan, oštro slatkast okus komorača potječe od anetola,
sastojka koji se koristi u pripremi likera (anisette u Francuskoj, anis u
Španjolskoj).
Upravo zbog anetola, esencijalnog ulja koje sadrži, u
kulinarstvu se upotrebljava za oplemenjivanje okusa raznih jela. Anetol ima
vrlo jak i specifičan okus. tako da su se nekad sjemenke komorača dodavale
starom vinu kako bi prikrile loš miris vina.
lako pripadaju istoj porodici, divlji i uzgojeni komorač
poprilično se razlikuju. Dok divlji raste prirodno i koristi se kao aromatska
biljka, uzgojeni komorač ima veći korijen i upravo se taj dio biljke najvi še
koristi u kulinarstvu. Uzgojeni komorač ima blaži okus.
Zašto ga jesti
Ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost, otprilike 31 kcal u
100 grama, ne sadrži masnoće, ali je izuzetno bogat vlaknima. Stoga se
preporučuje u dijetama za mršavljenje. No to nije sve.
Komorač je bogat i mineralima, posebno kalijem, kalcijem i
fosforom, koji pomažu u očuvanju koštane mase, sprječavanju grčeva mišića i
umora.
Od vitamina u komoraču nalazimo najviše vitamin A, koristan
za očuvanje vida i obnavljanje kože, potom vitamin B. vrlo važan za pravilno
funkcioniranje živčanog i kardiovaskularnog sustava, te vitamin C, snažan
antioksidans koji jača imunosni sustav.
Sadrži uravnotežen omjer fitoestrogena koji pomažu održati
ravnotežu ženskih
spolnih hormona. U dojilja potiče stvaranje mlijeka,
ublažava simptome PMS-a kao i simptome i
menopauze.
Komorač je koristan i za jetru jer potiče pročišćavanje i
dreniranje. Ima također diuretski učinak, potiče mokrenje, a time olakšava
izlučivanje toksina.
S obzirom na to da otvara apetit i potiče izlučivanje
želučanih sokova, preporučuje se u prehrani za oporavak nakon bolesti.
Prirodni lijek
Ublažava poremećaje probave jer neutralizira procese
fermentacije u debelom crijevu, čime sprječava nakupljanje suvišnih plinova u
želucu i crijevima. Upravo zbog tog svojstva preporučuje se novorođenčadi i
maloj djeci za ublažavanje grčeva.
Čajevi i infuzije pripremljeni od sjemenki komorača vrlo su
korisni u slučaju prekomjerne nadutosti i aerofagije.
Fitoterapeutski proizvodi na bazi sjemenki komorača
olakšavaju iskašljavanje, a osim za ublažavanje kašlja, preporučuju se i za
liječenje glavobolje i upale bronhija.
(zdrave vijesti)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen