Mittwoch, 23. März 2016

Komorač


Začin i dodatak jelima, kuhan ili sirov, u komoraču uživaju i nepce i cijelo tijelo jer, osim ugodna okusa i mirisa, ima i brojna ljekovita svojstva

Višegodišnja aromatična zeljasta biljka koja naraste između 60 i 120 centimetara, komorač (lat. Foeniculum vulgare) pripada skupini štitarki ili dvosupnica. Komorač je poznat i pod nazivima koromač, janež, morač, slatki aniš... Raste iz čvrstog, otpornog i vrlo ukusnog korijena, ima raz­dijeljene igličaste listove, na vrhu stabljike razvija se cvjetna glavica.
Raširen je po cijelom Mediteranu kamo je, pretpostavlja se, dospio iz Srednje Azije.


Tajna je u anetolu
Specifičan, oštro slatkast okus komorača potječe od anetola, sastojka koji se koristi u pripremi likera (anisette u Francuskoj, anis u Španjolskoj).
Upravo zbog anetola, esencijalnog ulja koje sadrži, u kulinarstvu se upotre­bljava za oplemenjivanje okusa raznih jela. Anetol ima vrlo jak i specifičan okus. tako da su se nekad sjemenke komorača dodavale starom vinu kako bi prikrile loš miris vina.
lako pripadaju istoj porodici, divlji i uzgojeni komorač poprilično se razlikuju. Dok divlji raste prirodno i koristi se kao aromatska biljka, uzgojeni komorač ima veći korijen i upravo se taj dio biljke najvi še koristi u kulinarstvu. Uzgojeni komorač ima blaži okus.



Zašto ga jesti
Ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost, otprilike 31 kcal u 100 grama, ne sadrži masnoće, ali je izuzetno bogat vlakni­ma. Stoga se preporučuje u dijetama za mršavljenje. No to nije sve.
Komorač je bogat i mineralima, posebno kalijem, kalcijem i fosforom, koji pomažu u očuvanju koštane mase, sprječavanju grčeva mišića i umora.
Od vitamina u komoraču nalazimo najviše vitamin A, koristan za očuvanje vida i obnavljanje kože, potom vitamin B. vrlo važan za pravilno funkcioniranje živčanog i kardiovaskularnog sustava, te vitamin C, snažan antioksidans koji jača imunosni sustav.
Sadrži uravnotežen omjer fitoestrogena koji pomažu održati ravnotežu ženskih
spolnih hormona. U dojilja potiče stvaranje mlijeka, ublažava simptome PMS-a kao i simptome i  menopauze.
Komorač je koristan i za jetru jer potiče pročišćavanje i dreniranje. Ima također diuretski učinak, potiče mokrenje, a time olakšava izlučivanje toksina.
S obzirom na to da otvara apetit i potiče izlučivanje želučanih sokova, preporučuje se u prehrani za oporavak nakon bolesti.


Prirodni lijek
Ublažava poreme­ćaje probave jer neutralizira procese fermentacije u debelom crijevu, čime sprječava nakupljanje suvišnih plinova u želucu i crijevima. Upravo zbog tog svojstva preporučuje se novorođenčadi i maloj djeci za ublažavanje grčeva.
Čajevi i infuzije pripremljeni od sjemenki komorača vrlo su korisni u slučaju preko­mjerne nadutosti i aerofagije.
Fitoterapeutski proizvodi na bazi sjemenki komorača olakšavaju iskašljavanje, a osim za ublažavanje kašlja, preporučuju se i za liječenje glavobolje i upale bronhija.

(zdrave vijesti)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen