Freitag, 18. März 2016

Most je od male koristi ako se ne koristi

Princ Charles u Mostaru, 2004. godine, na otvaranju obnovljenog Starog Mosta

Princ Charles govorio o Starom mostu u Mostaru tokom boravka u Beogradu

"Ivo Andrić je rekao da sve što čovjek izgradi tokom života nije važnije od mostova. Mostovi su važniji od kuća, svetiji od bogomolja. Pripadaju svima i jednaki su za sve", rekao je princ Charles prilikom obraćanja u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.
Charles, u pratnji vojvotkinje od Kornvola, obratio se u Domu Narodne skupštine ministrima Vlade Srbije, predstavnicima parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkve, kulturnog i javnog života na svečanom prijemu koji je pratio veliki broj novinara, prenosi N1.
Princ je naveo da je Velika Britanija uz Srbiju, dok gradi budućnost.
"Prije desetak godina, sjećam se, proslave u Mostaru kada je obnovljen čuveni most. Njegovo uništenje je simbol bola, gubitka, patnji i njegova obnova je primjer uspjeha, truda koji je uložen. I tog bola koji su svi pretrpjeli u regionu tokom 90-tih", rekao je Charles.
Dodao je da prepoznaje i cijeni te izazove sa kojima su se suočavali ljudi sa ovih prostora.
"Taj obnovljeni most je od male koristi ako ga ne koristite. I danas želim da pozdravim sve ljude u regionu koji imaju hrabrosti da prelaze most između različitih vjera i kultura. To je preko potrebna inspiracija za ljude u ovoj regiji i čitav svijet", rekao je Charles.
On je naveo da je Britaniji bitna stabilnost na Balkanu, "kako bi svi mogli da uživaju u prosperitetnoj budućnosti zajedno".
Veze između zemalja ovog regiona i Velike Britanije cvjetaju, a za to su zaslužni ljudi, kaže princ Charles.
"Danas narodi sa Balkana su poznati u mnogim oblastima. Muzici na primjer. Znamo i jednog teniskog igrača koji tvrdoglavo odbija da prepusti krunu drugima. Novak Đoković je šampion na terenu. Znamo i za njegovu humanost van terena. On je inspiracija za sve", naveo je princ.
On je zaključio da je svako društvo oblikovano prošlošću. Ne može se ta istorija ignorisati, ali ključno je ne biti zatočenik istorije, naveo je princ Charles.
(StarMo)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen