Mittwoch, 15. Januar 2014

Reprezentacija BiH i Bundesliga

Sa stranice DFB

Reprezentacija BiH i Bundesliga

Na zvaničnoj internet starnici Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) predstavljaju se reprezentacije učesnice predstojećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu. Nijemcima je priča o našim „Zmajevima” posebno zanimljiva, jer duži niz godina u Bundesligi nastupa veliki broj naših reprezentativaca.
Do početka Mundijala je još tačno 147 dana. Od otvaranju Mundijala 12. juna, do finala 13. jula, 32 tima raspoređena u osam grupa odigraće 64 utakmice. Bosna i Hercegovina nastupa u grupi F.
Prvu vezu Bundeslige i reprezenzacije Bosne i Hercegovine ostvario je Hasan Salihamidžić. Popularni „Brazzo” imao je svega 19 godina kada je postao profi igrač Hamburger SV, a u oktobru 1996. godine postigao je prvi zvanični gol reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njegova zemlja je 17 godina kasnije u fudbalskoj groznici zbog prvog plasmana na Svjetsko prvenstvo, a nacionalni junak ponovo dolazi iz Bundeslige.
Vedad Ibišević je prije nekoliko sedmica postigao odlučujući gol protiv Litvanije za pobjedu.
„To su bile emocije” priča o toj pobjedi napadač VfB Stuttgarta i dodaje: “Mi ne idemo na Mundijal da upoznamo zemlju i ljude u Brazilu. Mi tamo želimo dostojno predstaviti našu zemlju”.
Bosanskohercehovački igrači u Bundesligi su skoro tradicija.
To potvrđuju mnoga poznata lica iz Bundeslige.
Kapiten reprezentacije je Emir Spahić iz Bayer Leverkusena. Specijalista za slobodne udarce i jedanaesterce, Sejad Salihović već godinama igra za Hoffenheim 1899. Pored napadača Ibiševića, u Bundesligi je do njegovog transfera u Manscheter City igrao i Edin Džeko, a bio je prvi strijelac Bundeslige, dok je zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem igrao za Wolfsburg. Misimović sada igra za Guizhou Renhe u Kini.
Uprkos ovako bliskim vezama, do sada je došlo samo do dva susreta reprezentacije Bosne i Hercegovine i Njemačke. U oktobru 2002. godine u Sarajevu je bilo 1:1, a godinu kasnije bilo je 3:1 za Njemačku u Frankfurtu.
U njihovoj domovini, Bosanci i Hercegovini govore o jednoj „zlatnoj generaciji” i u suštini ovaj debi na Mundijali neće biti samo obični izlet. Bosna i Hercegovina se već odavno razvila u jednu ozbiljnu reprezentaciju u svjetskim okvirima, a prošlih godina je bila sve bliže cilju.
„Zmajevi” su 2004. i 2006. godine  su za dlaku propustili plasman na Evropsko i Svjetsko prvnstvo, a u kvalifikacijama 2010. i 2012. bili još bliži, kad su oba puta ispali u baražu.
„To je bilo je vrlo teško” govori Ibišević osvrćući se na te dane, “ali baš to čini ovaj plasman još ljepšim”.
Slike, pune emocija, nakon odlučujuće pobjede protiv Litvanije obišle su svijet. Bosanski novinari odbacili su svaku distancu i u Kaunasu zajedno sa igračima uživo zapjevali pred upaljenim kamerama. Istovremeno, u domovini, sve je vrelo od oduševljenja.

„Kada smo se nakon utakmice vratili u Sarajevo, u sred noći nam je priređen veličanstven doček. Napravili smo jednu rundu kroz grad u otvorenom autobusu. Atmosfera je bila fantastična“, priča Ibišević.
Salihamidžić nije učestvovao u sadašnjem uspjehu svoje reprezentacije. Ovaj 36.godišnjak, nakon karijere u Bayern Münchenu i Juventusu iz Torina, u domovini je i dalje jedan uzor i omiljeni je sagovrnik uoči Mundijala. On se raduje uspjehu ove generacije.
„Savez, rukovodstvo i tim napravili su jedan fantastičan posao“, kaže pobjednik Lige šampiona iz 2001. godine. „Naša reprezentacija je bez sumnje spremna za jedno Svjetsko prvenstvo“.
A u svemu tome značajan uticaj ima i Bundesliga.
Priču sa stranice DFB zaokružićemo imenima aktuelnih reprezentativaca, koji trenutno igraju u Bundesligi: Sead Kolašinac u Shalke 04, Ermin Bičakčić u Eintracht Braunschweigu i Mensur Mujdža u SC Freiburgu. U Bundesligi igrali su bivši reprezentativci, kapiten Sergej Barbarez (Hansa Rostock, Borusia Dortmund, Hamburger SV i Bayer Leverkusen), Zlatan Bajramović (St. Pauli, Freiburg, Shalke 04 i Eintracht Frankfurt), golman Tomislav Piplica (Energie Cotbus), napadač Marko Topić (Energie Cotbus i Wolfsburg) i Ivica Grlić (1FC Köln, Alemania Aachen i SC Duisburg). Spisak naših fudbalskih stručnjaka u Bundesligi svakako dopunjuju treneri, koji su u Bundesligi ostavili svoj pečat: Aleksandar Aco Ristić (RW Oberhausen i Fortuna Düsseldorf) i naš proslavljeni internacionalac Enver Marić, prvo kao golman Shalke 04, a kasnije kao trener golmana, u Fortuna Düsseldorf i Herta Berlin.
(izvor:dfb.de)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen