Donnerstag, 16. Januar 2014

Mostar nekad i sad (7) - Gvožđara Dokić, Bilić & Peško

Mostar nekad i sad

Gvožđara Dokić, Bilić & Peško

Većini Mostaraca je dobro poznata građevina na uglu Titove ulice i Suhodoline, odnosno ulice Konak.
Zgrada s velikom terasom iznad poslovnih prostora u prizemlju, u kojoj je, prije 1992. godine, bila smještena Modna konfekcija „Zlatka Vuković“, a još davno prije toga tu je bila smještena gvožđara, inače je znana i po imenu Dokića kuća.
Miho Peško rođen je 1856. godine u selu Korlati kod Ljubinja. Nakon završenih škola, osamostaljuje se, registruje vlastitu firmu 1882. godine i vremenom postaje jedan od vodećih veletrgovaca Hercegovine, pa i šire.

„Trgovina Miho Peško”. zaključuje 1896. godine ugovor o partnerstvu s Ilijom Dokićem iz Mostara, a u ovaj ortakluk ulaze i trgovci Komad i Bukvica iz Gacka. Dokićeva trgovina mješovitom robom i trgovina Mihe Peške ulaze u ortakluk poslije Prvog svjetskog rata pod nazivom „Prva udružena gvožđarska radnja na malo i veliko Dokić, Bilić i Peško”.
E, baš ta gvožđara je bila smještena u prizemlju kuće Dokića s početka naše priče. Nakon smrti Ilije Dokića, njegovi sinovi nastavljaju raditi sve do 1917. godine. Radnja je poslovala izuzetno uspješno – bila je jedina takve vrste u Mostaru. Sav Mostar, a posebno okolina Mostara, kupovali su tu sve alatke, te željezni materijal i galanteriju potrebnu za obavljanje zanatskih i poljoprivrednih poslova. Međutim, nosilac svih poslova i cjelokupnog napretka bio je sposobni Miho Peško.

Pored poslova oko svoje trgovačke firme, Mihu bilježimo i kao utemeljitelja i dobrotvora Srpskog pjevačkog društva „Gusle”. Na istoj toj terasi kuće Dokića, zbor ovog društva je izveo dobrodošlicu pjevanjem pri prolasku cara Franje Josipa ispod same terase, 3.6.1910. godine za vrijeme njegove posjete Mostaru.
Tokom uspješne poslovne karijere, Miho kupuje brojne nekretnine, veći broj stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata, kao i velike površine poljoprivrednog zemljišta. Između ostalih, gradi stambeno-poslovni objekat na tri sprata s velikom terasom na vrhu i potkrovljem. Kuća se nalazila između Starog i Lučkog mosta, tačno preko puta današnjeg spomenika Aleksi Šantiću. U prizemlju te zgrade nalazila se njihova trgovina, na kojoj se i danas vidi natpis firme „Trgovina Miho Peško“. Na vrhuncu ekonomske moći, Peško je u jednom danu kupio tri kuće na Rondou.
Bavio se Peško i proizvodnjom hercegovačkih vina žilavke i blatine, skupa s porodicom Kovačina.
Priredili: Ismail Braco Čampara/Tibor Vrančić/Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen