Freitag, 24. Januar 2014

Čuvari blaga


Divlji konji s Kruga

(objavljeno na sigma.ba 21.jan, 2014. autor Adem Mehmedović)
 
 

 

Na ogromnim prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja, samo desetak kilometara udaljenog od grada Livna, opuštajući mir koji vlada ovim područjem narušava galop više od dvije stotine divljih konja. Oni koje put nanese na područje

Kruzi, od Korićine do Borove glave, impresionirat će očaravajući prizor krda divljih konja, koji u potrazi za dobrom travom, soli i vodom dnevno pređu i na desetine kilometara. Bijeli, sivi, riđi ili pak vranci svi su nepripitomljeni i bez vlasnika. Divlji konji na ovim prostranstvima, skoro pedeset godina žive pod otvorenim nebom, prepušteni sami sebi, nemilosrdnim vremenskim uvjetima, jakim zimama i napadu divljih životinja kojih u okolnim šumama ima mnogo. Opstali su samo zahvaljujući predjelima koji su bogati travom. Livnjaci ih nazivaju “divljima” jer nema niti jednog koji se oždrijebio u štali. Zime preživljavaju u krdima, a tokom ostalog dijela godine raspoređeni su u manje skupine koje predvode dominantni mužjaci. U potrazi za dobrom travom, soli i vodom dnevno pređu i na desetine kilometara.

Prije pet desetljeća ljudi su se iz livanjskog kraja zbog siromaštva selili u zemlje Evrope, a oni koji su ostali, bavili su se zemljoradnjom. Konje su ubrzo zamijenili strojevi, pa su ih vlasnici zbog neimaštine puštali na slobodu što je bilo bolje nego da ih ubiju. Krdo se prvobitno formiralo od konja koje su vlasnici pustili, a zatim se prirodnim putem širilo. Pretpostavlja se da bi krdo za dvije godine moglo brojati i do 500 konja. Posljednjih nekoliko sezona brigu o konjima vodi udruženje „Borova glava“.








 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen