Sonntag, 19. Januar 2014

Nastavlja se uništavanje Partizanskog spomenika u Mostaru

(preneseno sa portala StarMo)


Uništavanje Partizanskog groblja ne prestaje

 
 
Mostar -- Devastacija nacionalnog spomenika partizansko groblje u Mostaru sve je teža iz godine u godinu. Na zapuštenom spomen-obilježju zaraslom u šikaru i prekrivenom smećem, pale se čempresi zasađeni kada je groblje izgrađeno – 1965. godine.


U svijetu čuveno remek-djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića, nacionalni spomenik Partizansko groblje, na kojem su ukopani posmrtni ostaci više od 500 mostarskih mladića i djevojaka koji su poginuli u borbi protiv fašizma, a čija je postepena devastacija započeta poslije rata, nastavlja se do danas. U posljednje dvije godine, u više navrata, polivani su naftom, pa paljeni veliki čempresi u središtu spomenika. Na taj način uništena je većina zelenog pokrivača partizanskog groblja, prenosi "federalna.ba".

Uništavanje jedinstvenog spomen-obilježja traje više od dvije decenije. Pušteno je bez nadzora i održavanja da propada i služi kao okupljalište narkomana. U više navrata su lomljene ploče s imenima građana Mostara koji su izgubili živote u narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

U dva navrata spomenik je obnavljan uz pomoć donatora iz Evrope. No, već dan nakon obnavljanja, devastacija bi se nastavila. Policija se nada da bi se val vandalizma mogao zaustaviti projektom videonadzora koji je u pripremi.

Iako se razvijene zemlje širom svijeta ponose svojim spomenicima antifašističkoj borbi iz Drugog svjetskog rata, to nije primjer u Mostaru, gdje Partizansko groblje iz godine u godinu propada.

 
Video na stranici:

 
 


 



(StarMo)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen