Samstag, 6. Juni 2020

Trg "Black lives matter"



Trg ispred Bijele kuće više nije bez imena, sada se naziva “Black lives matter”, u prevodu "Životi crnaca su važni". A na glavnoj ulici u srcu Washingtona, koja vodi prema Bijeloj kući, krupnim žutim slovima ispisano je "Black lives matter".

To je urađeno po nalogu gradonačelnica Washingtona, inače demokrate, Muriel Bowser.
To nije bila samo jedna gesta prema demonstrantima, to je prije svega poruka grada u pravcu američkog predsjednika Donalda Trumpa.


Vijest je gradonačelnica glavnog grada SAD Muriel Bowser objavila u petak na twitteru. Na videu, koji je priložila, prikazuje kako radnici postavljaju znak na do sada neimenovanom raskršću gdje se 16. ulica susreće s H ulicom. U 16. ulici Bowser je dala da se velikim žutim slovima napiše "Black Lives Matter", u prevodu: "Životi crnaca su važni".



Veliki natpis se nalazi samo dva bloka od Trga Lafayette gdje su se policija i druge sigurnosne snage sukobile sa demonstrantima te koristili suzavce i šok bombe kako bi se osigurao nesmetan put Donalda Trumpa do crkve. Iz policije su negirali te navode.

Ona je zatražila od Trumpa da naredi povlačenje sigurnosnih snaga iz ove države, čiji su pripadnici pomagali policiji tokom nereda i protesta. Ona je ovaj zahtjev opravdala riječima da posljednjih dana nema nemira na ulicama.
Protesti širom Amerike traju već deset dana, a izraz su nezadovoljstva građana nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za koju su optuženi policajci. 
(web)
(spagos) 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen