Freitag, 26. Juni 2020

Iz životinjskog svijeta: Sijamske borbene ribe



Sijamske borbene ribe, ili Sijamski borci (Betta splendens) poznate su po svom agresivnom ponašanju, pri čemu se mužjaci žestoko napadaju.
Šta se događa u mozgu ovih veličanstvenih životinja? Jedan sat vremena, jedan naučni tim predvođen japanskim biologom Norihirom Okadom, pustio je dvije ribe da se napadaju i otkrio da što duže traje borba, genetske ekspresije u mozgu protivnika postaje sve sličnije. Sada tim želi testirati, dovodi li interesovanje između mužjaka i ženki do molekularne harmonizacije.

Sijamski borac (lat. Betta splendens) je slatkovodna riba iz porodice guramija. Najpoznatija je i najraširenija riba iz roda Betta, a porijeklo vode iz sporih i stajaćih voda Jugoistočne Azije. Popularna je među akvaristima zbog intenzivnih boja i lepršavih peraja kod mužjaka.
Divlji sijamski borci pokazuju jake boje tijela i peraja jedino kada su razdraženi od strane druge ribe, ali su uzgajivači pažljivim odabirom i ukrštavanjem uspjeli ačuvati te boje. Mužjakova peraja su duža od ženkinih i intenzivnijih boja. Tijela i peraja mogu biti jarkocrvena, ljubičasta, plava, tirkizna, zelena, blijedoružičasta, bijela te rjeđe i tamnosiva. Uzgajivači su uspjeli razviti ove boje i kod ženki, ali se kod njih nikada ne razviju duga peraja, kojima se mužjaci itekako razmeću.
(spiegel)
(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen