Mittwoch, 24. Juni 2020

Iz životinjskog svijeta: Blistavi div iz okeana



Poput larve, bijele građe, jedna sićušna životinja, koja nosi naziv Bathochordaeus charon, živi u okeanima.
Na magičan način ovo stvorenje vrši vrijedne usluge: ona stvara jednu savitljivu opnu u obliku balona, čiji prečnik može biti i do jedan metar.
Ovim balonom ona filtrira vodu, i to nekoliko litara dnevno. Kada se ova opna napuni prljavštinom, kao što je mikroplastika i slično, larva je odbaci i gradi novu.

O ovoj žitotinji u enciklopedijama stoji: Bathochordaeus charon je vrsta džinovske larve, pliva sa plaštom koji filtrira površinsku vodu. Vrsta je dobila ime po Charonu, mitskom grčkom skeledžiji, koji je prevozio duše mrtvih preko rijeka, dijeleći svijet živih od svijeta mrtvih.
Prvi opis ove veoma velike larve dao je 1900. godine Carl Chun, nakon što su dva primerka prikupljena tokom ekspedicije Valdivia 1898-1899. godine. Prvi konačni zapis o Bathochordaeus charonu po njegovom originalnom opisu, napravili su 2016. godine R. E. Sherlock, K. R. Walz i B. H. Robison, koristeći jedno podvodno vozilo u zalivu Monterey, Kalifornija, SAD.
Manji broj Bathochordaeusa pronađen je u blizini Bermuda, u Indijskom okeanu, ili kod ostrva Nansei, ali se bitno razlikuju od prave Bathochordaeus charon.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen