Donnerstag, 11. Juni 2020

"Bassins de lumières" - njemački bunker za podmornice pretvoren u umjetnički centar



Zavjesa za najveći svjetski centar digitalne umjetnosti: Iza morbidne pozadine gigantskog njemačkog bunkera za podmornice, na obalama Garonne u Bordeauxu, nastali su "Bassins de lumières", die Lichtbecken.
Objekat koji je prije ovoga bio poznatiji kao "čudovište napravljeno od betona", sada otvara neviđeni uvid u najmoderniji dizajn rasvjete u jednom još uvijek neobičnom ali i stranom okruženju.
Istoričar umjetnosti Mathieu Marsan objašnjava: "U ovoj bazi je bila flotila od 43 podmornice, koje je bile spremne za upotrebu od maja 1943. Zgrada se sastoji od 600.000 kubika armiranog betona. Njegovo uništavanje nije bilo ekonomski opravdano."





Gustav Klimt u prvom planu
Višedimenzionalni svijet doživljaja otvoren je ove srijede, radovima austrijskog slikara Gustava Klimta. Odražene u vodenim bazenima i projicirane na zidove, ogromne slike razvijaju posebnu snagu i dinamiku.


"Betonska masa"
Augustin de Cointet de Filain, direktor "Bassins de Lumieres": "U osnovi, ovo je gigantska masa betona koja sadrži dosta vlage, a pošto ovdje koristimo modernu tehnologiju i mikroelektroniku, suočavamo se sa brojnim izazovima. Klimt je također slikao u slojevima. Ako pažljivo pogledate Klimtove slike, tu imate i emajl, i zlatni list i mnoge druge materijale. Netaknuti zidovi bunkera, napravljeni su od lomljivog betona, posvuda postoje pukotine. Zbog toga se obija ovaj duboki, slojeviti efekat koji vrlo dobro funkcioniše."
Postavljena izložba je čarobno mistična i očaravajuća.


Najveći svjetski centar digitalne umjetnosti
„Vrlo smo uzbuđeni što smo stvorili ovaj ogromni digitalni umjetnički centar za grad Bordeaux. Bassins de Lumières ponudit će nezaboravna vizualna i audio iskustva u izvanrednom prostoru, mjestu gdje se kultura dijeli i otvorena je za sve publike “, rekao je Bruno Monnier, predsjednik Culturespaces-a za francuski Vogue.
Bordeaux je postavio visoke standarde otvaranjem Bassins de Lumières izložbenog prostora, koji se već etablirao kao najveći digitalni umjetnički centar na svijetu. Novo umjetničko središte je dizajnirao Culturespaces i bez sumnje će biti neizmjerno, a prati oblik nekadašnje baze podmornica, koja je pretvorena u izložbeni prostor ukupne površine 13.000 kvadratnih metara. Ima 12.000 kvadratnih metara prostora za projekcije, kao i četiri bazena duga po 110 metara, 90 video projektora i 80 zvučnika. Sve je dobro osmišljeno da u potpunosti uroni posjetitelje i probudi sva njihova čula na predstojećim izložbama.


Oda Gustavu Klimtu
Izložba Gustava Klimta je predstavljena u senzacionalnom 3D iskustvu i uz svijetlo na najljepšim slikama umjetnika i njegovih nasljednika, a koje se odražava u vodi četiri bazena. Paralelno s izložbom, kratki program je posvećen njemačkom umjetniku Paulu Kleeu i digitalnom umjetničkom djelu Ocean Data koje će preuzeti Cube, poseban prostor posvećen mladim umjetnicima.

Bassins de Lumières, Impasse Brown de Colstoun, 33000 Bordeaux, ulaznice su dostupne na bassins-lumiere.com. samo na internetu, a upotreba maski za lice je obavezna. Normalna ulaznica košta 13,50, a snižena 11,00 eura. Djeca do pet godina starosti ulaze besplatno.
Foto: © Culturespaces - Nuit de Chine ; © akg-images / Erich Lessing ; © akg-images
(news)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen