Montag, 22. Juni 2020

Film "Psycho" je snimljen prije 60 godina










Smrt koja je postala besmrtna

Alfred Hitchcock, majstor strave, snimio je preko 50 filmova, uključujući klasike "Rebecca", "Prozor u dvorište" i "Ptice", ali je sa filmom "Psiho" iz publike izvukao najveći broj vriskova. Iznad svega, zbog najpoznatije scene, smrti glavne glumice pod tušem, koja je ostala besmrtna.
Film strave snimljen je prije 60 godina. U ovom filmu Alfred Hitchcock, "majstor horora", nadmašio je sam sebe.
Film, koji je premijerno prikazan u New Yorku prije 60 godina (16. juna 1960.), uplašio je milion, gledalaca, britanskom režiseru podario reputaciju "stvaraoca strave", donio mu najveći uspjeh na kino blagajnama, prekršio mnoga holivudska pravila - i učinio tuševe nepopularnim.
Nekoliko scena iz filma ušlo je u filmsku istoriju, poput one: Dok se Marion Crane (Janet Leigh) u usamljenom motelu Bates nalazi pod tušem, tamna figura prodire u kupaonicu, zavjesa se raskida. Plavokosa žena ispušta promukli vrisak, a zatim je ubica više puta ubada nožem.
Hičkok namjerno nije pokazao kako nož ubode žrtvu. Kinematografski užas stvoren je brzim redoslijedom rezova, zatim stakato jezivom muzikom i krvi pomiješane s vodom u odvodu, pogledom žrtve široko otvorenih očiju. Užasni efekti kojima uopšte nije trebala boja - „Psycho“ je crno-bijeli film.
Samo snimanje je bilo toliko jezivo, da je glavna glumica duže vremena izbjegavala kupanje pod tušem i radije se kupala u kadi, kako je kasnije govorila Leigh u intervjuima. Režiser Alexandre Philippe posvetio je jedan svoj dokumentarni film samo ovoj legendarnoj sceni.
"78/52" je nazvan po 78 podešavanja kamere i 52 brza reza, kojima je Hitchcock majstorski inscenirao ovo ubistvo. Užas u kupaonici traje nešto manje od tri minute.
Hitchcock je slomio jedan tabu, kada je pustio da glavna zvijezda umre u prvoj trećini filma – jedan tabu, koji je do danas ostao u Holywoodu.
Tada je Hitchcock šokirao obzirnu Ameriku, prikazujući prizore iz kreveta. Previše je bilo vruće u glavama publike: stidljivi operater motela Norman (Anthony Perkins) priča o svojoj staroj, bolesnoj majci, za koju se brine u jednoj sablasnoj vili pored hotela. Tada 28-godišnjak, jedva poznati Perkins, blistao je u ulozi šizofrenog, razorenog počinioca, koji na svojoj savjesti ima još brojne žrtve.
Sve do premijere u junu 1960. godine, režiser je zakleo sve učesnike, uključene u snimanje filma, da sve pojedinosti drže u tajnosti.
Misterija je dodatno podstakla napetost. Neki kritičari ovaj horor nasilni šoker, ubrajaju u jedan od prvih slash filmova do danas. Autor „Hollywood Reportera“ navijao je za „prvoklasni misteriozni triler, pun udarnih efekata i iznenađenja“. Publika je zaposjedala bioskope. Na kraju, "Psycho" je samo u SAD prikupio više od 30 miliona dolara od ulaznica, što je bio rekord za neki Hitchcockov film.
"Psycho" je osvojio četiri nominacije za Oscara, uključujući i Janet Leigh za najbolju sporednu glumicu i za režisera, ali je u noći Oscara film ostao bez nagrade. Bila je to Hitchcockova peta i posljednja nominacija za režisera.
Umro je 1980. godine, a da nikad nije osvojio trofej na takmičenju.
Dodiše, 1968. godine je za utjehu dobio počasnog Oskara, za šta se zahvalio samo sa dvije riječi - “Thank you”, "Hvala".

Na slikama:
Plakat za film Psiho na našem govornom području
Do danas nezaboravna scena: lice Marion Cranes (Janet Leigh) kad se kida zavjesa za tuširanje.
Scenografija za čuvenu scenu tuširanja u filmu "Psycho", koju je nacrtao poznati američki grafički dizajner Saul Bass.
Skica prikazuje za snimanje scena, napravljenu kuću Normana Batesa.
"Majstor strave": režiser Alfred Hitchcock
(express)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen