Donnerstag, 4. Juni 2020

Klečanje za Floyda







Usred nasilnih sukoba, pojavile su se slike solidarnosti policajaca i demonstranata.
Fotografije prikazuju solidarnost američke policije sa demonstrantima tokom demonstracija koje pozivaju na pravdu zbog smrti Georgea Floyda. Floyd je umro 25. maja. Po nalazu obudukcije koju je proveo tim angažovan od strane njegove porodice zbog posljedica gušenja, nakon što mu je policajac koljenom pritiskao vrat. Zvanična obdukcija, navodno, nije utvrdila znake gušenja. Policajac Derek Chauvin optužen je za ubistvo. Poslije Floydove smrti usljedili su protesti i nemiri širom SAD.
(RSE)







Drugo lice protesta u SAD

Pirom Sjedinjenih Američkih Država nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma koji su potaknuti ubistvom Georgea Floyda, Afroamerikanca koje su policajci prošle sedmice ubili u Minneapolisu. Dok američki predsjednik Donald Trump prijeti primjenom žestoke sile, fotografije koje vraćaju vjeru u ljudski rod, a koje nisu u fokusu televizijskih izvještavanja o protestima ipak obilaze svijet. Nekoliko takvih objavio je, naprimjer, Epic Universe na svojoj Facebook stranici uz status - „Ovo su fotografije koje danas trebate vidjeti!“.
Vrijedi primijetiti da na velikom broju protesta koji se održavaju ovih dana u američkim gradovima nema nikakvih incidenata i nasilja, dok su nemiri i izgredi zabilježeni tek u nekoliko gradova. Na fotografijama koje donosimo na ovom mjestu prikazano je drugo lice protesta, ali i drugo lice policije. Fotografija koju je snimila građanka Portlanda, Alice Evelyn, prikazuju gotovo cijeli policijski odred kako je nasred raskršća u centru tog grada kleknuo pred protestante.






Šta su pokazali siloviti protesti u SAD: Kakve proteste desničari vole, a kakve ne?

Klečanje na jednoj nozi u javnosti je još prije četiri godine proširio Colin Kaepernick, bivši quarterback San Francisco 49ersa, koji je na utakmica svog kluba odlučio upozoravati na policijsku brutalnost prema manjinama u SAD te je iz utakmice u utakmicu klečao za vrijeme izvođenja himne. Kaepernicku se ubrzo u tom načinu protesta pridružio cijeli niz igrača iz američke NFL, a Donald Trump njegov je potez tada komentirao ovako: „svaki kurvin sin koji klekne za vrijeme himne treba dobiti otkaz“.






Na jednoj od fotografija može se vidjeti lanac koji je formirala skupina Afroamerikanaca kako bi od eventualnih nasilnika na protestu zaštitila interventnog policajca koji se izdvojio od svojih kolega u Louisvilleu. Na drugoj fotografiji snimljenoj u Fargu vidi se bijeli policajac koji se grli s protestantom noseći transparent na kojem piše „Jedna rasa – ljudska rasa“. Vidi se i načelnik policije u Santa Cruzu kako kleči na ulici zajedno s protestantom. Tu su i policajci u Kansas Cityju koji su i sami odlučili izaći na proteste u uniformama s natpisom – „Zaustaviti policijsku brutalnost“. Policajci u Miamiju također su izašli iz stanice i kleknuli. Monica Chung snimila je u Minneapolisu protestante koji čiste ulice nakon protesta. Brojne slične fotografije šire se po društvenim mrežama uz opasku „gdje su sada novinarske ekipe“. Uostalom pogledajte kakve su sve fotografije snimljene proteklih dana.
(lupiga)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen