Montag, 15. Juni 2020

Konačno obnova gradskih fontana






fontane nekad, u funkciji

Gradska uprava Mostar je započela prvu fazu projekta rekonstrukcije gradskih fontana.
Taj projekat uključuje potpunu rekonstrukciju fontane ispred Gimnazije Mostar, djelomičnu rekonstrukciju fontane na Španskom trgu, potpunu rekonstrukciju fontane ispred Pozorišta, te Musalla 1 i Musalla 2., te puštanje u funkciju fontane u velikom gradskom i sufinansranje dovršetka projekta izgradnje fontane na spomeniku ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, saopšteno je iz Službe za komunalne poslove Grada Mostara. U sklopu ovih radova, planirano je postavljanje rasvjetnih tijela, izmjena vodoskoka i prateće opreme: pumpa, filtera, ugradnja hidroizolacije, te građevinska sanacija dijelova, koji nisu u funkciji.
Inače, početak radova bio je planiran za april 2020. godine ali su radovi prolongirani  iz epidemioloških razloga, kao i kasnije nemogućnosti nabavke opreme za ugradnju.
Projekat obnove gradskih fontana  je pripremila Služba za komunalne poslove Grada Mostara, a radove izvodi JP Komunalno Mostar.
Planirani završetak svih radova je polovina jula.
(NovaSloboda.ba)







fontane sada, bez funkcije

Suh ko fontane u Mostaru!

Ono kad padne snijeg omah na vijestima upozorenje "vlasti".... svi moraju očistiti ispred kuće snijeg i...po zakonu #jebajigasaleme#
Kad ovako vidiš ove "barutane", (fontane) suhe ko barut i zapuštene da se ni vrabac ne može vode napiti....onda kontam kako smo mi "turistički grad ", mi smo uređen grad sa svim institucijama ...pa kako je moguće da u rasponu od cca 500 metara u srcu grada imamo ovakve slike.....
Ove "barutane", (fontane) bi sigurno dale malo ljepšu sliku da se uz malo volje stave u funkciju....jel' po zakonu da su ovako zapuštene, pitam bilo koga jer znam da nisu privatne.... ili je opet ona stara "šta me briga državno je"
"Suh k'o fontana u Mostaru", eto kako se osjećam!!!
(zoka/facebook)




fontane, čišćenje

Lijepe li su mostarske fontane

Poznato je, naime, da se na području Mostara nalazi 16 fontana, a službeno ih je u funkciji osam. No, kakva je to funkcija?
''Voda će se tretirati kao pojam oko koga su nastala prva veća naselja u Hercegovini, razvile određene životne navike - prve javne česme, šadrvani, fontane…'', stoji to u mostarskoj kulturnoj strategiji na koju je grad računao u borbi za titulu europske prijestolnice kulture 2024. godine.
Riječ je o zamišljenom postavu u Muzeju Hercegovine, koji se trebao premjestiti u zgradu NAMA-e. Fontane se u mostarskoj strategiji spominju samo na jednom mjestu, a redovito se spominju i u mostarskom proračunu i u kritikama onoh koji vode brigu o gradu. Tako je i ove godine Grad Mostar je za rekonstrukciju fontana i javnih izlijeva predvidio 150.000 KM što je za 50.000 KM više nego prošle godine, dok se 2018. godine za fontane izdvojilo 55.000 KM.
J.P. Komunalno d.o.o. Mostar, planom javnih nabava za ovu godinu, planira izdvojiti 100.000 maraka za nabavu materijala potrebnog za održavanje fontana. Iako je, planom nabava, tender trebao biti raspisan u ožujku, a ime ponuđača i zaključenje ugovora u travnju, do toga, prema podacima Portala javnih nabava, još uvijek nije došlo.
O mostarskim fontanama pisali smo i ranije. Poznato je, naime, da se na području Mostara nalazi 16 fontana, a službeno ih je u funkciji osam. No, kakva je to funkcija i koliko su mostarske fontane daleko od funkcije, može se vidjeti iz priloženog.
(bljesak)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen