Sonntag, 28. Juni 2020

Bundesliga uspješno završila sezonu








Fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj završeno je utakmicama 34. kola. Od ranije je poznato da je Bayern prvak, a nakon današnjih mečeva Paderborn i Fortuna Dusseldorf idu u niži rang.

FC Bayern Munchen je osvajanje titule proslavio bez gledalaca, bez kiše konfeta, bez tuširanja pivom, bez oduševljenih navijača: Osvojena je ukupno 30., a zaredom 8. titula prvaka Bundeslige, postignuto 100 golova u prvenstvu, što je drugi najbolji rezultat u istoriji kluba. Najbolji strijelac Bzndeslige je Robert Lewandovski sa 34 postignuta gola u prvenstvu. Sve to je proslavljeno na neobičan način.Igrači, treneri i saradnici proslavili su dodjelu ispred praznih tribina.
"Ovo je poseban i vrlo čudan trenutak", rekao je šef DFL-a Christian Seifert prije nego što je fudbalerima dodijelio šampionskim trofej.

Posljednje kolo obilježio je nevjerovatan poraz Borussije Dortmund na domaćem terenu, a oni su rezultatom 4:0 poraženi od Hoffenheima. Treba reći i da je sve pogotke za goste postigao sjajni hrvatski napadač Andrej Kramarić.
U ostalim mečevima, Bayern je očekivano pobijedio Wolfsburg u gostima, također rezultatom 4:0, a s današnja četiri pogotka stigli su do brojke od 100 pogodaka u ovoj sezoni.
Novu blamažu doživio je i Schalke koji je poražen rezultatom 4:0 od Freiburga, što im je 13. poraz u ovoj sezoni koju su na kraju završili na 12. mjestu.
Iz Bundeslige su ispali Paderborn, što je od ranije bilo poznato te Fortuna Dusseldorf koja je porazom od Union Berlina prepustila 16. poziciju Werderu koji će igrati razigravanje. Werder je danas, u ključnoj utakmici, pobijedio Koln na svom terenu rezultatom 6:0.
Bayer Leverkusen je na svom terenu pobijedio Mainz rezultatom 1:0, dok je Borussia M'gladbach sa 2:1 bila bolja od Herthe. Jedini pogodak za ekipu iz Berlina postigao je Vedad Ibišević, što je njegov sedmi pogodak u ovoj sezoni.
Frankfurt je sa 3:2 bio bolji od Paderborna, dok je Leipzig kao gost pobijedio Augsburg sa 2:1.
Na kraju, treba reći da će u Ligu prvaka iz Njemačke ići Bayern kao prvak, Borussia Dortmund, Leipzig i Borussia M'gladbach, dok će Bayer Leverkusen, Hoffenheim i Wolfsburg ići u Evropsku ligu.
Njemačka je tako, nakon što su prvi nastavili prvenstveno nakon pandemije koronavirusa, prva i završila sezonu, a ona je, što je najbitnije za integritet Bundeslige, završena na zelenom terenu.
Ovo je za Bayern, podsjećamo, osma uzastopna titula prvaka Njemačke te su i ove sezone dokazali da su potpuni vladari nogometa u ovoj državi .Posljednji put kada nisu bili prvaci bilo je 2012. godine kada je Borussija Dortmund dvije godine uzastopno osvajala nacionalno prvenstvo.
Nakon pandemije koronavirusa Bayern je pobijedio sve utakmice u Bundesligi, a titulu su osvojili dva kola prije kraja.
(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen