Sonntag, 14. Juni 2020

Sa stranica stare strane štampe: Ned Kelly, odmetnik u oklopu



Krao je konje, pljačkao banke i hladnokrvno ubijao policajce. Ned Kelly, najpoznatiji odmetnik u Australiji, je tokom kratkog života u svojoj domovini postao mit. I još uvijek se poštuje i slavi kao narodni heroj, 140 godina nakon njegove smrti.
On se borio kao "Ironman" u oklopu, protiv omraženih britanskih kolonijalista. Većina mu se divi kao svojevrsnom Robin Hoodu iz Australije, sa kojim se dobar posao i danas može dobro odraditi.


Ned Kelly, rođen 1854. godine u Beveridgeu, sjeverno od Melbourna, dijelio je sudbinu mnogih svojih zemljaka. Kao potomak irskih katolika koje su Britanci otpremili na Peti kontinent, kao i druge Britance osuđene na smrt, njegova je porodica patila od oštrog režima kolonijalne vlasti - i ponižavanja od strane velikoposjednika.
Siromaštvo i bezperspektivnost odredili su njihov svakodnevni život.


U 14 godini se našao na pogrešnom putu
Kad je Keli imao jedanaest godina, umro mu je otac - i on se morao brinuti za svojih sedmoro braće i sestra, i majku, kao najstarije dijete. Zadatak na kojem dječak nije mogao uspjeti.
Sa 14 godina, Ned Kelly je već krenuo pogrešnim putem, kada se pridružio razbojniku Harryu Poweru - jednom od mnogih "Bushrangera", kako u Australiji nazivaju odmetnike. Od tada su se sukobi s policijom i pravosuđem gomilali. Kelly je više puta osuđivan na prisilni rad, i sve više i više se uvlačio u zločin.
Sa svojim bratom Danom i prijateljima osniva svoju bandu, o kojoj se vrlo brzo pričalo više nego o i jednoj drugoj bandi.
Ali, onda je došao dan, u kojem se sve promijenilo, kada je policija iznenadila bandu u njenom skrovištu, u oktobru 1878. Tri policajca su poginula. Od tada Ned Kelly biva tražen putem potjernice, a za njegovo hvatanje raspisana je nagrada u iznosu od 500 funti.
Ipak, nije išlo sve kako se istražitelji nadali, Kelly im nije upao u mrežu - vjerovatno i zato što je tada imao sve veći broj simpatizera i pristalica, za koje on nije bio ubica i lopov iz grmlje, već borac otpora.
On se pobrinuo da ovakva slika izađe u javnost, nakon pljačke banake u Jerilderieu. U manifestu poznatom kao “Jerdilerie-Letter”, "Jerilderie pismo", on pokušava svoje zločine opravdati lošim postupanjem prema njegovoj porodici i irskim katolicima, od strane protestantskih Britanaca.



Poziv za ustanak
Ne može se očekivati pravda od Engleza, napisao je. Da bi se to promijenilo, morate se misliti na ustanak. Ovaj poziv je značajno doprinjeo stvaranju legende o Kellyju - baš poput oklopa, koji su on i njegovi saučesnici napravili, kako bi se još bolje zaštitili od metaka.
Vjeruje se da gvožđe koje se koristili za kovanje oklopa dolazilo od materijala ukradenih plugova.
Oklop se sastojao od kacige, prsluka, zaštite leđa, ramena, natkoljenica, pa čak i djelimične zaštite genitalija.
Međutim, srednjevjekovni čudni oklop nije mogao spasiti Kellyja.
Pobuna se dogodila 27. juna 1880. godine, kada su policajci opkolili hotel u Glenrowanu, u kojem su se Kelly i njegovi drugari zašančili sa taocima. Nisu imali šanse protiv policijskog paljbe. Kada je izbila paljba, oslobodili su taoce.
Tada se odigrala scena kakvu nikada nisu iskusili ni najiskusniji policajci. Iznenada, lik iz drugog vremena izlazi kroz vrata. To je bio Kelly u svom željeznom oklopu. Divlja pucnjava se nastavila još žešće. "Ne možete me upucati", urlao je on, kroz rafalnu paljbu metaka.
Ali nije mu bilo spasa. Ciljanim pogocima na nezaštićene dijelove ruku i nogu, policajci su Ironman Kellyja onesposobili za daljnju akciju. Njegovi saučesnici nisu preživjeli pucnjavu.
Bilo je potrebno nekoliko mjeseci da se Kelly oporavi od povrede i izvede na suđenje.
Proces je bio vrlo kratak, a 29.oktobra 1880. je proglašen krivim nakon samo 25 minuta suđenja, i osuđen na smrt vješanjem. Presuda nad odmetnikom, koji je tada bio star svega 26 godina, izvršena je 11. novembra. “Such is life”, "Takav je život" bile su mu posljednje riječi. Njegovo tijelo je bačeno je masovnu grobnicu.
Njegov metalni oklop je stigao u Državnu biblioteku Viktorija u Melbournu, gdje se i danas može pogledati.
Tek 2011. godine forenzičari su uspjeli pronaći, i jasno identificirati, njegove posmrtne ostatke - sa izuzetkom glave.



Mit živi i dalje
Kelly je već dugo postao besmrtan u Australiji - replike njegovih stvari, kao suveniri ili svakodnevni predmeti, i njegov oklop kao igračke za djecu, koristite se za dobar posao. Popularne su i turističke ture do mjesta njegovih zločina. Desetine knjiga se bave njim još i danas - i na taj način pomažu da se kult o Kellyju održava svježim. Na ceremoniji otvaranja Olimpijade u Sidneju 2000. godine, neki od učesnika čak su nosili i kostime koji podsjećaju na Kellyjev oklop.
Njegov život je nudio materijal za filmske adaptacije - između ostalog i sa "Rolling Stoneom" Mickom Jaggerom u filmu "Ned Kelly" (1970.), zatim u filmu "Lawless" (2003.) s Heathom Ledgerom, Orlandom Blumom i Naomi Watts u glavnim ulogama, ili u najnovije vrijeme u “The Thrue History of theKelly Gang”, „Istinska istorija o Kellyjevoj bandi“ (2019.) s Georgeom MacKayom u glavnoj ulozi.
Ned Kelly također živi u rock pjesmama - od originala Iron Maiden, The Seekers ili do Midnight Oil.
(express)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen