Montag, 1. Juni 2020

Nasilni nemiri zahvatili desetine američkih gradova

Desetine gradova u SAD postali su poprište žestokih sukoba između policije i demonstranata, koji su nastavljeni u subotu naveče nakon ubistva Georgea Floyda, koje je izazvalo masovne nemire širom zemlje.
U Minneapolisu, gdje je Afromerikanac Floyd preminuo u policijskom pritvoru u ovoj sedmici, na hiljade pripadnika Nacionalne garde patroliralo je ulicama grada u subotu naveče i brzo su ugušili nasilne proteste.
U međuvremenu su se nasilni protesti proširili od tog grada na američkom Srednjem zapadu na kompletnu zemlju, kada su demonstranti pljačkali trendovske prodavnice u Los Angelesu i podmetnuli su požar u sudnici u gradu Nashvilleu, u saveznoj državi Tennessee.
Snimak iz New Yorka prikazuje policijsko vozilo, koje se probija kroz demonstrante, koji su počeli da ga okružuju i napadaju.
“Jasno je da su se ovde umiješali razni elementi koji su pokušali da naškode policajcima i da oštete njihova vozila. To je apsolutno nemoguća situacija u kojoj je jedan policajac morao da bježi “, izjavio je gradonačelnik Bill de Blasio na konferenciji za novinare, komentarišući incident.    
Tri osobe, takođe, su optužene za nanošenje štete „korištenjem i pokušajem korištenja molotovljevih koktela, kako bi naškodili vozilima Policije grada New Yorka, saopštio je ured američkog tužioca za istočnu oblast New Yorka.
Policijski sat  širom SAD bio je na snazi u subotu naveče, pogađajući milione ljude, među kojima one u Los Angelesu, Miamiju, Chicagu i drugim velikim američkim gradovima, dok su vlasti pokušale ugušiti rastući haos u zemlji.
U Minesoti je guverner Tim Walz već bio upozorio da građani Miinneapolisa trebaju očekivati novo nasilje u subotu, petu uzastopnu noć nemira u tom gradu.
Walz je pozvao mještane da ostanu u kućama kako bi vlasti mogle da se obračunaju s, kako ih je nazvao, „agitatorima koji pokušavaju posijati sjeme terorizma i razaranja“.
“Oni nisu naši susjedi. Građani Minesote moraju ostati u domovima”, izjavio je Walz na konferenciji za novinare.
Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey također je izjavio da su „nasilne proteste izazvali ljudi koji nisu stanovnici Minneapolisa”.
Izljevi bjesa širom SAD još su jedan podsjetnik na tetman američke policije prema Afroamerikancima u zemlji.
Predsjednik Donald Trump zauzeo je krajnje pristrasan stav, pozivajući na oštrije mjere u gušenju protesta i optužujući demonstrante da su „radikalni ljevičarski kriminalci“.
“Moja administracija zaustaviće nasilje rulje i hladnokrvno će ga spriječiti”, izjavio je Trump, dodajući da savezna vlada sarađuje s loklnim vlastima širom zemlje, dok je njen odgovor na proteste postao sve žešći.
Demonstranti u gradovima širom SAD nosili su transparente, na kojima je pisalo „Crni životi su bitni“ i uzvikujući „Ne mogu disati“, ponavljajući Floydove posljednje riječi, prenosi dpa.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)
fotosi: mediji


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen