Freitag, 6. März 2020

Žene iz prošlosti i sadašnosti Mostara podsjetile da žene stvaraju i mijenjaju svijet





Manifestacijom „Osmi mart nije karanfil“, održanom povodom Međunarodnog dana žena, iz Inicijative građanki i građana Mostar pokazali su da Mostar ima značajne, a danas zaboravljene žene, koje su u svom polju djelovanja bile prepoznate kao pionirke i nositeljke promjena.
Sestre Berta i Marija Bergman, Smilja Mučibabić, Bahrija Nuri-Hadžić, Hatidža Đikić, Katarina Kosača, Nadžida Hadžić Novak i Memnuna Vila-Bogdanić oživjele su nakratko u četvrtak 5. marta u Mostaru, u dokumentarnom teatru posvećenom značajnim ženama porijeklom iz ovog grada.

Ovim svojevrsnim performansom, organizatori su htjeli staviti ženu na svoje mjesto i pokazati da se 8. mart danas sve više obilježava na način koji uopšte nema veze s njegovim istinskim ciljem
”Imam osjećaj da vrlo često osobe koje slave 8. mart da i ne znaju zbog čega je sve počelo i što to znači. Ne znaju da je taj dan bitan za žene koje su stvarale povijest, za tada tekstilne radnice koje su u tom vremenu i takvim uvjetima znale da trebaju nešto mijenjati i one su uspjele”, rekla je ispred organizatora Ifeta Ćesir-Škoro, izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara.
Da BiH nije jedina zemlja koja ima patrijahalno društvo, te da je to bio slučaj gotovo svakog društva u svijetu u jednom trenutku njegove istorije potvrdila je i dr. Ruth Wiseman, zamjenica britanskog ambasadora u BiH, koja se uoči performansa obratila prisutnima u prepunoj mostarskoj Gradskoj vijećnici.

”Ovo je društvo koje ostavlja žene na marginama javnog života posebno kada je riječ o političkom učestvovanju i mogućnostima zapošljavanja i tu upravo društvo plaća najvišu cijenu koja je teret, ne samo za žene i djevojke, već i za muškarce. Znamo to, jer mnoštvo dokaza pokazuje da osnaživanje žena i djevojaka vodi ka sigurnijem, naprednijem svijetu.”, poručila je dr. Ruth Wiseman.
Ovu inicijativu prepoznali su i u mirovnom projektu PRO-Budućnost, kojima su žene, kao predvodnice mirovnih procesa koji su bili reformskog tipa, uvijek u fokusu. Nakon inicijative koju su podržali godinu ranije, a u kojoj su građani Mostara potakli ideju da se razmisli o tome je li vrijeme da se mijenjaju ulice u Gradu Mostaru, odlučili su dati podršku i jednom ovakvom događaju.

”Možda će nakon ovog događaja jedan od zaključaka biti da se traži da jedna od ulica u Mostaru nosi ime po nekoj uspješnoj ženi grada Mostara. Ja koliko znam, danas da nemamo takav slučaj u ovom gradu”, rekla je to direktorica USAID-ovog projekta PRO – Budućnost Majda Behrem – Stojanov.

U drugom dijelu manifestacije, predstavljane su žene koje danas žive i rade u Mostaru i koje su svojim primjerom pokazale kako su uspjele, bez obzira na vrijeme i okruženje u kojem žive.
O sebi i svojim uspjesima govorile su Ema Badžak, Josipa Terzić Rezić, Nataša Jekić, Marija Kostić i Sanja Bjelica Šagovnović.

Sve ove žene, kako su istaknuli organizatori, predstavljaju simbol borbenosti i inspiracije, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a njihova poruka je da se može živjeti i djelovati zajedno.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen