Donnerstag, 12. März 2020

Sablasne slike iz Italije



Čitava Italija je od 10. marta progčašena područjem ograničenog kretanja. Uz nagli porast broja pacijenata sa corona virusom, italijanska vlada je bila primorana na ovaj drastični korak.

Prikupili smo utiske iz zemlje, koja, prema riječima premijera Giuseppea Contea, trenutno proživljava svoj "najmračniji period u istoriji”.


Na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kojeg obično ispunjavaja masa turista iz cijelog svijeta, gotovo da nema žive duše.


U Milanu se jedan muškarac sa maskom za lice spušta poktretnim stepenicama u stanici metroa. Tamo gdje su uobičajeno velike gužve, prevladava sablazna praznina.


Piazza Gae Aulenti u Milanu, kuda se svakodnevno kreće na hiljade automobila, nalazi se samo nekoliko učesnika u saobraćaju.


Omiljena Piazza del Duomo, mnogo je mirnija nego inače.


U Veneciji su ulice takođe prazne. Trg svetog Marka zaposjeli su golubovi, u nedostatku ljudi. Stalno dobro posjećeni kafići potpuno su prazni.


Isto je i na Piazza della Signoria u Firenci.


U Bolonji, žena s maskom za lice prolazi pored bazilike Santo Stefano. Nema ni traga od turista, kao ni od stanovnika grada.


Pješačke zone u prepunim trgovačkim kvartovima širom zemlje odašilju sablazne slike bez ljudi.


Direktne uporedne fotografije pokazuju veliku razliku. Gornja fotografija je od 14. novembra 2019. Donja fotografija je od 10. marta 2020. Španjolske stepenice, najpopularnije mjesto sa sastanke u Rimu, inače turistički magnet, zjape prazne, kao da su ljudi izumrli.
(web)
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen