Freitag, 6. März 2020

Boks, teška kategorija: Tri meča ove godine



Joshua – Pulev, u junu

Antony Joshua će u odbrani titule po IBFu, boksovati protiv bugarskog teškaša Kubrata Puleva. Meč će se održti 20. juna u , na stadionu Tottenhama.
Ovo će biti prva Joshuaina odbrana pojaseve WBA, IBF, WBO i IBO nakon što je u revanšu pobijedio Andyja Ruiza prošle godine., Kubat se inače posljednjih mjeseci najviše spominjao kao mogući naredni protivnik, te je sada dobio priliku da se bori s Britancem.
Meč je prema prvim informacijama trebao da se održi u Instanbulu na stadionu Bešiktaša, ali je sada i zvanično je potvrđeno da će se meč održati 20. juna u Londonu.
Kubat je tokom karijere izgubio samo jedan meč, protiv Vladimira Klička prije šest godina, nokautom u petoj rundi.


Fury – Wilder, u julu

Bivši vlasnik WBC pojasa superteške kategorije - Deontay Wilder, iskoristio je pravo iz ugovora na još jedan meč protiv Tysona Furyja pa će 18. jula ovaj dvojac imati treću borbu.
Furyjev promoter Bob Arum potvrdio je da će 18. jula u MGM Areni u Las Vegasu ovaj dvojac imati treći meč, na istom mjestu kao i 22. februara kada je Fury pobijedio Wildera nakon što je njegov trener predao borbu u sedmoj rundi.
"Dogovorit ćemo sve detalje borbe, a ona će biti 18. jula ove godine. Taj datum najviše odgovara ESPN-u i Foxu i dolazi u periodu kada nema mnogo sporta, što je dobro samo po sebi. I hotel MGM smatra da je to idealno vrijeme", kazao je Arum.
Ovaj dvojac prvu borbu je imao 2018. godine u Los Angelesu kada je meč završio remijem. Zanimljivo, ubrzo nakon toga Anthony Joshua je objavio fotografiju na Twitteru na kojoj je u opis napisao "20. juni", što je termin borbe protiv Kubrat Pulev.


Fury – Joshua, tri meča?

Tyson Fury i Anthony Joshua bi do kraja ove godine trebali održati meč za apsolutnog prvaka svijeta.
Ako uspješno odbrane titule protiv Deontaya Wilder i Kubrata Puleva u junu i julu, do kraja godine bismo trebali gledati obračun Furyja i Joshua ze najboljeg teškaša svijeta.
Ipak, to nije sve. Promotor Eddie Hearn najavio je čak tri borbe, jedna ove godine i dvije u 2021. godini.
"Imali smo nekoliko razgovora o organizaciji borbe Fury - Joshua. Znali smo da će Wilder iskoristiti šansu za revanš i razumijem da želi pojas nazad, ali dobra stvar je da je taj meč u julu. AJ ima borbu u junu i pregovori o organizaciji meča Fury - Joshua za decembar traju. Nema nikakvih prepreka da se sve organizuje ako obojica dobiju borbe. Borba za apsolutnog prvaka se mora desiti u 2020. godini", rekao je Hearn.
Želja je da se prva borba održi u Velikoj Britaniji, iako Saudijci nude zaista ogroman novac da je oni organizuju.
"Oba borca bi voljela meč u Velikoj Britaniji, ali bit će ogromnih ponuda sa svih strana svijeta. Međutim, prioritet nam je Britanija, obojica su domaći borci, nikada se nije dogodio ovako veliki meč i bilo bi ga posebno ovdje organizovati".
Očekuje Hearn čak i tri borbe Furyja i Joshue.
"Bit će sigurno dvije, a možda čak i tri borbe. Izvjesno je da će u ljeto 2021. godine borba biti u Velikoj Britaniji, ali ja silno želim da se i prva ovdje odradi", rekao je Hearn.
AJ će četiri pojasa prvaka braniti 20. juna protiv Kubrata Puleva u Londonu, dok će Fury 18. jula u Las Vegasu ponovo imati obračun s Deontayjem Wilderom, kojeg je deklasirao prije desetak dana.
(sport)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen