Sonntag, 1. März 2020

Stazom bosanskih vitezova













Blagaj: Svečani defile uz vitezove konjanike do Starog grada

Više od 1.000 mostarskih školaraca i građana učestvovalo je u defileu „Stazama bosanskih vitezova”, manifestaciji koja je povodom Dana nezavisnosti održana u Blagaju kod Mostara.
Svečanu povorku, koja je krenula od Šehidskog turbeta u Blagaju pa sve do Starog grada-hercega Stjepana Kosače, predvodili su konjanici vitezovi, a na vrhu ove tvrđave, nacionalnog spomenika BiH, historijski čas je održao prof. Enver Imamović.
Partneri manifestacije „Stazom bosanskih vitezova”, uz mostarske osnovne i srednje škole, jesu Muzej Hercegovine Mostar, Centar za kulturu Mostar, Dom kulture Blagaj, Narodno pozorište u Mostaru i KUD Blagaj.
Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan kazao je kako je manifestacija planirana kroz tri segmenta, od kojih je prvi kontinuitet države.
– Uzeli smo područje Starog grada Blagaja, kao srednjovjekovni dio naše povijesti, jer smo čak i u dokumentima našli spominjanje Blagaja, i to na 1. mart 1423. godine – izjavio je on.
Drugi segment se odnosi, kazao je, na područje Starog grada Blagaja koje je bilo sjedište titularne bosanske vlastele stoljećima.
.Treći segment je budućnost BiH, jer je cilj da se veliki broj omladine, studenata i građana upozna s kulturno-povijesnim dijelom Blagaja kao jednim biserom naše kulturne baštine i da taj mlađi naraštaj dobije lekciju iz povijesti – kazao je Krhan.
(mostarski.ba)









Dan nezavisnosti BiH i Dan Blagaja: U defileu gotovo dvije hiljade učesnika

Gotovo dvije hiljade učesnika defilovalo je od Šehidskog turbeta u Blagaju do Starog ili Stjepan – grada povrh ovog gradića, inače nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, u čast Dana nezavisnosti BiH i Dana Blagaja. 
Ovaj grad se u historijskim dokumentima spominje 1. marta 1423. i dugo se taj datum obilježava kao Dan Blagaja.

Bio je to i dodatni povod za organizaciju manifestacije "Stazom bosanskih vitezova", koju su podržali učenici svih osnovnih i srednjih škola koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu sa područja Mostara, uz nekoliko kulturnih institucija iz Mostara, uključujući i Narodno pozorište čiji su glumci izveli performans približivši mladima događaje iz prošlosti.
Osim učenika, Blagajem su jutros defilovali i konjanici – vitezovi, kao i u dalekoj prošlosti, a svečani program upriličen je upravo na Stjepan-gradu.
“Čas historije održao je profesor Enver Imamović. Tu je oko devet stotina djece i mladih i to nas posebno raduje“, rekao je Nihad Jašarević, član Organizacionog odbora.
Mujo Salčin iz Blagaja se popeo do Stjepan-grada, iako će uskoro napuniti 94 godine. Malo se, priznaje, umorio, ali zdravlje ga služi dobro. Sretan je što mladi obilježavaju datume koji su iznimno važni za Bosnu i Hercegovinu.
“U Drugom svjetskom ratu sam bio partizan. Učesnik sam NOR-a, a priključio sam se 1943. Sretan sam, jer sam ovdje nekad išao u školu. Ovo je važan i veliki dan za Blagaj i Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Salčin.
Učesnik manifestacije bio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Herecgovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović. Kaže da obilježavanja u kojima glavnu ulogu imaju mladi ljudi vraćaju nadu i vjeru, te bude osjećaj ponosa kod starijih.
“Prvi mart obilježili su mladi Mostara, Konjica, Stoca i danas Blagaja. Nadam se da će se sa obilježavanjima ove vrste nastaviti i u narednim godinama, te da će ona okupljati još više ljudi“, poručio je Hadžović.
Podsjećamo, Prvi mart – Dan nezavisnosti BiH obilježen je i jučerašnjim defileom mladih od Starog mosta do Španskog trga u Mostaru, a centralna svečanost planirana je za sutra u 14 sati u zgradi federalnih institucija u Mostaru.
(radiosarajevo.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen