Samstag, 21. März 2020

Svijet i u svijetu svašta – Slike dana



Uhvaćeni pogled
Valentina Fluchaire iz Meksika priprema se za nastup na izboru za “Miss International Queen 2020”. Takmičenje ljepote koje se održava u Pattaji, na Tajlandu, jedan je od najvažnijih izbora za transgender osobe, a održavaju u ovom primorskom odmaralištu od 2004. godine.


Rekord Štrumpfova
Plave su boje, nose bijele špicaste šešire i žive u kućama u obliku gljiva: 2762 Štrumpfova se susrelo u francuskom Landerneau - svjetski rekord. Mala stvorenja su glavni su likovi iz TV serije "Štrumpfovi".


Vidljivo
U Mexico Cityju aktivisti su na asfaltu napisaali imena 3000 žena. Adriana, Dulce, Paola, Nayeli, Ingrid, Maria - sve one su bile žrtve feminicida. Već mjesecima demonstranti izlaze na ulice, podižući svoj glas protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i zahtijevajući da meksičko društvo više ne zatvora oči pred ovim nedjelima. Žene su sada to učinile vidljivo, na ovom umjetničkom djelu, na sred trga Zocala, centralnog trga u glavnom gradu.


Nestali
Prošlo je devet godina od kada su katastrofalni cunami i razorni zemljotres opustošili sjeveroistočni dio Japana. Do danas postoje ljudi čija sudbina nikad nije konačno rasvijetljena. Policajci u zaštitnoj odjeći, u obalnom području Arahama, blizu Sendaija, tragaju za posmrtnim ostacima žrtava.


U zraku
Na festivalu balona sa toplim vazduhom u Canberri, Australija, podigao se jedan balon u obliku Tyrannosaurus Rexa. Manifestacija se smatra jednim od najvećih festivala balona na svijetu.


Uživanje u pogledu
Turisti u New Yorku uživaju u pogledu: Čitav Manhattan se može vidjeti sa nove platforme za gledanje, po imenu "Edge", “Na ivici”. Nalazi se na 100. spratu nebodera “30 Hudson Yards”, poznatog još i kao “Hudson Yards North Tower”.


Pauza za bebu
Na putu za selo Skala Sikaminias na grčkom ostrvu Lezbos, migrant se odmara pored cesta, držeći bebu u naručju. Sve se dešavalo prethodnih dana, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučio da otvori granicu prema EU. Od tada, hiljade migranata pokušavaju se domoći Grčke.
(spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen