Donnerstag, 26. März 2020

U sjećanju: Albert Uderzo, crtač stripova Asterix





Asterix i Obelix su se protiv “coronavirusa” borili u svesci “Asterix u Italiji” 2017. godine

Svjetska strip scena u samo nekoliko dana ostala je bez dva legendarna crtača.

Nakon slavnog italijanskog crtača Alan Forda, Giovanni Romaninija, napustio nas je i Albert Uderzo, francuski strip crtač i scenarista, koautor stripova o Asterixu i Obelixu.

Čuveni francuski crtač stripova Albert Uderzo, kokreator poznatog galskog crtanog junaka Asterixa, umro je u 93. godini, sazanje se od njegove porodice i bližnjih.
Albert Uderzo umro je u snu u svom domu u Neuillyju od srčanog udara koji nije povezan sa korona virusom. “Bio je vrlo iscrpljen poslednjih nekoliko nedelja“, rekao je njegov zet Bernard De Choisyi za Frans press.
Genijalni ali skromni crtač je sa svojim kolegom Rene Goscinijem, koji je umro 1977. godine, osmislio strip o Asterixu prije šest decenija.
Asterix, prvobitno stvoren kako bi se Francuska odbranila od najezde američkih stripova, postao je svjetski brend sa više od 380 miliona albuma prodatih u 111 zemalja svijeta.
Lik je pretočen u filmske verzije, crtane filmove, pojavljuje se u zabavnim parkovima, u obliku igračaka, video igara.
Do 1977, godine kada je Goscinny umro u dobi od 51 godine, dvojac je objavio više od 20 albuma. Uderzo je seriju nastavio sam, kao crtač i kao tekstopisac. Prva priča koju je sam stvorio, „Veliki rov“, objavljena je 1980. godine. Samostalno je dizajnirao i daljnje albume.
Početkom 2009. Uderzo, nakon što je obolio od osteoartritisa, sve više se povlačio od stola za crtanje. Dvije godine kasnije, juneke je predao mlađim kolegama. Prva knjiga Asterixa dvojca Jean-Yves Ferri i Didier Conrad pojavila se 2013. godine.
Autor Asteriksa Albert Uderzo je umro u sred svjetske korona pandemije, a mnoge ljubitelje Asteriksa iznenađuje činjenica da se još prije nekoliko godina u jednom svesci Asterixa pojavljuje “Coronavirus”.



U svesci „Asterix u Italiji“, objavljenoj 2017. godine, glavni zlikovac se zove „Coronavirus“. Riječ je o tajanstvenom protivniku sa zlatnom maskom, koji u ime Julija Cezara treba da pobijedi u utrci konjskih zaprega kroz Italiju. Asterix i Obelix definitivno žele da spriječe pobjedu ovog zloćudnog "corona virusa". Jedan od crteža u stripu prikazuje publiku koja viče „Coronavirus, Coronavirus“.
Jesu li Uderzovi nasljednici bili toliko vidoviti, kada su dizajnirali ovu svesku? Teško za povjerovati! Autor Ferri je 2017. godine odabrao ovo ime, jer kako kaže, zvučalo mu je vrlo loše. Tada se smatralo da je porodica virusa Corona izazvala epidemiju SARSa, 2002 i 2003. godine, sa stotinma umrlih.
Međutim, ime "Coronavirus" se ne nalazi u izdanjima na mnogim drugim jezicima u svijetu. Naprimjer, u njemačkom izdanju ime Coronavirus se ne pominje. Tamo se kočijaš zove Caligarius i njegov suvozač Bleifus, a ne Bacillus kao u francuskom originalu. Njemački prevodilac Klaus Jöken je za list "Die Welt" 2017. godine rekao: "Mi Nijemci smatramo da su bolesti nešto vrlo nesvarljivo, odvratno." Zato smo zajedno sa izdavačem odabrali ime Caligarius.
U sveskama sa našim jezicima ime Koronavirus je korišteno je, kao i u originalu.
(welt)
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen