Samstag, 14. März 2020

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice



Ogledalo na zidu
Prolaznica u južnokorejskoj prestolnici Seul nosi masku za lice kako bi se zaštitila od patogena Sars-CoV-2. Bezbroj ogledala pričvršćenih na zidu reprodukuje njenu sliku. Južnokorejska vlada izdala je najviše upozorenje za zarazne bolesti. Izbijanje bolesti Covid 19 u zemlji do sada su bilo fokusirano samo na grad Daegu i njegovu okolicu.


Čeka se prvo nicanje šparoga
U Saksoniji-Anhaltu, Njemačka, prvi radnici već rade na poljima šparoga. Proći će nekoliko sedmica dok se ne pojave prve. Na poljima imanja Hoffheinz, na primjer, prvo nicanje se očekuje najranije u posljednjoj sedmici marta.


Biciklizam sa pogledom
Ako bi ovi biciklisti, na biciklističkoj trci kroz Ujedinjene Arapske Emirate imali vremena da im pogled luta okolinom, vidjeli bi zanimljiv krajolik. Ali, vjerovatno zauzetost mislima o samom takmičenju to im ne dopušta.


Piknik uz more
Ogromna jata flaminga probijaju se lagano kroz močvarno zemljište u prirodnom parku Albufera na jugu Španije. Park je udaljen samo nekoliko kilometara od grada Valencije. Idealan odmor za jata flaminga, jer se ovaj prirodni rezervat nalazi na samoj obali Sredozemlja. Ptice se najbolje osjećaju dok traže hranu u slanim jezerima.


Koncertno raspoloženje na protestu
Studenti u Bangkoku podigli su visoko svoje osvijetljene mobitele tokom demonstracija, u kojima traže više demokratije. Oni protestuju protiv vlade Tajlanda.


Na ulazu u pećinu
Jedna žena stvara buku kako bi otjerala šišmiše iz pećine Linno-Gu u blizini grada Hpa-an u Mjanmaru. Pećina se naziva “pećina šišmiša” zbog velikog broja ovih životinja, koju u njoj nalaze svoj smještaj.


Spasiteljka života
Na Fallasu, godišnjem proljetnom festivalu u Valenciji, bira se kraljica festivala. Ove godine, ona se zove Consuelo Llobell, a odmah po izboru je morala proći kurs prve pomoći, uključujući i masažu srca na lutki. Vrhunac Fallassa se dešava polovinom marta.


Izopštena iz života
Žena puši lulu u svojoj kući u selu u zapadnom Myanmaru. Pripada etničkoj grupi Čin. Lice joj je prekriveno tetovažama. Ona pripada posljednjoj generaciji onih koji nose ovaj tradicionalni ukras za tijelo. Šezdesetih godina prošlog vijeka socijalistička vlada je zabranila takve tetovaže.
(spiegel)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen