Montag, 16. März 2020

Sjećanje na Mostar koga više nema


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 16. marta 2020 godine, autor je Fazlija Hebibović)

Fazlija Hebibović – Sjećanja: Stiže prvo grožđe, Mate Zelenika i Jadranko Fink pobjednci skokova, stanovi za 90 Mostaraca, upozorenje na kafani

Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.
Danas objavljujem tekstove iz 1977. godine – počinje berba prvog grožđa, Jadranko Fink i Mate Zelenika pobjednici skokova sa Starog mosta, uručeni ključevi stanova za 90 Mostaraca, upozorenje na kafani.


Stiže prvo grožđe
Na plantažama vinograda “Hepoka” na području Dračevica, desetak dana prije uobičajenog starta, počela je berba suhog grožđa sorte “Julski muskat”.
Prema prvim prognozama stručnjaka “Hepoka”, ovog ljeta će na domaća i strana tržišta biti plasirano oko 3.000 tona “muskata”.
Za nekoliko dana, počeće berba “kardinala”, “kraljice vinograda” i “hamburg muskata”.
(10.7.1977. godine)



Jadranko Fink i Mate Zelenika pobjednici skokova sa Starog mosta
Više od 15.000 posjetilaca, među kojima i veliki broj stranih turista,  sjatilo se u srijedu poslije podne  na obale Neretve da uživaju u skokovima savremenih Ikara sa 411 godina Starog mosta.
Na ovogodišnjim 27. po redu, skokovima učestvovalo je 40 skakača iz Mostara, Đakovice, Prištine, Banja Luke, Sanskog Mosta, i Bugojna.
U disciplini skokova na noge, učestvovalo je 28 skakača, a u disciplini skokova na glavu 12 skakača.
Nakon dosta izjednačenih skokova, prvo mjesto u skokovima na noge i nagradu od 2.000 dinaar osvojio je Mate Zelenika iz Mostara, drugi je bio Jadranko Fink, a treći Alija Ajanić, oba iz Mostara.
Jadranko Fink, koga mnogi  u Mostaru smatraju za pravog nasljednika Emira Balića, najuspješnijeg dosadašnjeg skakača, zasluženo je osvojio prvo mjesto  u skokovima na glavu i njemu je pripala novčana nagrada od 3.000 dinara. Drugo mjesto osvojio je prošlogodišnji pobjednik Anton Lokner iz Banja Luke, a treće Goran Kujtimi iz Prištine.
Ovogodišnje skokove sa Starog mosta uspješno je organizovalo Društvo sportova na vodi “Neretva”, dok je pokrovitelj bilo Opštinsko udruženje boraca NOR-a Mostar.
(21.7.1977. godine)


Stanove dobilo 90 Mostaraca
Jučerašnji dan ostaće u nezaboravnom sjećanju devedesetorici Mostaraca.
Uoči velikog praznika – Dana ustanka naroda i narodnosti SR Bosne i Hercegovine, iz Fonda solidarnosti 90 dojučerašnjih podstanara dobilo je ključeve za useljenje u nove stanove.
Ključeve je, na prigodnoj svečanosti, uručio Andrija Vučković, predsjednik Komisije za dodjeljivanje stanova iz Opštinskog fonda solidarnosti.
(27.7.1977. godine)


Upozorenje na kafani
U jednoj privatnoj kafani na Luci stoji upozorenje: “Ako piješ da je zaboraviš, ne zaboravi da platiš!
Gosti uglavnom ne zaborave da plate, a kakve su paprene cijene, dobro zapamte da u tu kafanu više ne navraćaju i da je zaobilaze u širokom luku.
((30.7.1977. godine)
NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen