Samstag, 28. März 2020

Sedam kratkih priča iz čitavog svijeta



Vatra i plamen za Olimpijske igre
Vatra za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju (Japan) zapaljena je u četvrtak u drevnoj Olimpiji (Grčka), bez prisustva gledalaca. Plamen je upaljen uz pomoć paraboličnih ogledala i sunčevih zraka, a upalila ga je glumica Xanthi Georgiou, obučene u odoru visoke sveštenice.


Najsiromašniji izgubili sve
Oni su ionako imali malo, a sada je 10 hiljada stanovnika slam naselja u Dhaki (Bangladeš) ostaje bez ičega. Njihove samostalno napravljene kolibe su u požaru pretvorene u ruševine iz koji se još dimi. Bio je to treći veliki požar u slamovima Rupnagara u toku samo jedne godine.


Ko je ovdje veliki brat?
S visinom od 89 centimetara, Nick Smith iz Atlante (Georgia, SAD) jedan je od najmanjih muškaraca na svijetu. Ovih dana je ovaj mladić slavio 28. rođendan, u društvu sa svojim "malim bratom", koji se zove Levi (25) i sa 1,96 metara visine, skoro je dvostruko viši od starijeg brata.



Biblija od pijeska
Čovjek pažljivo oblikuje figure od pijeska. U Binzu na Rügenu u pokrajini Mecklenburg- Vorpommern u Njemačkoj, 25 umjetnika iz dvanaest zemalja izgradilo je 40 scena iz Biblije, od presovanog pijeska. Modelirali su scene za izložbu „Biblija. Njene priče i tajne“ na festivalu skulptura od pijeska, koji traje do 8. novembra.





Party umjesto pandemije
Da li to ekstremno opušteno, ili krajnje glupo? Na plažama u Miamiju, i na čuvenom Boulevard Ocean Drive, u dobrom raspoloženju, kao i svake godine, učesnici slave dolazak proljeća, Spring Braeak. Po svemu sudeći, Corona je ovde bila pijana do maksimuma!


Proljeće je šareno
Zima se tradicionalno šaroliko protjeruje iz Mumbaija u Indiji. Tokom praznika Holi, poslednjeg dana punog mjeseca, lunarnog mjeseca Phalguna, ljudi su slavili do zore. Slavljenici, naravno i slavljenice su se na proslavi posipali prahom u boji, a onda se posipali vodom.


Razigrani mišići
Ptica može izgledati i ovako prijeteće! Ovaj sivi soko u Hyderabadu u Indiji, razigrao se sa svojim mišićima – ali i perjem. Sivi sokolovi se smatraju najbržim životinjama na svijetu. U zraku mogu dostići brzinu i do 320 km/h.
(BamS)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen