Freitag, 13. März 2020

Korona vicevi


Zaštitne mjere protiv korone imaju smisla. Ipak, ne bi trebali zaboraviti i da se smijemo.

Možda je baš tako i dobro. Okrenuti sve na šalu.
Jer, ono što gledamo u vijestima, slike praznih stadiona, aerodroma, škola, ulica i sličnih javnih objekata širom svijeta, djeluje deprimirajuće.
Optimizam nudi vijesti baš iz Kine, tamo vrhunac korona krize prolazi. Kod nas još nije ni došao. Mjere koje se poduzimaju u svijetu, i kod nas, su sasvim u redu, da li dovoljne, a možda neke malo i pretjerane.
Pitanje: Šta se odjednom desi sa migrantima? Jesu li tu, ili i oni čekaju negdje iza granice, da se kriza korone smiri?
Ali da se vratimo vicevima. Dugo smo sami za sebe mislili da svaku pojavu možemo sažeti u jedan kratki vic. A valjda zgoda “j.be” naroda”. Viceva o koroni ima iz čitavog svijeta.
Kod nas je počelo odmah na početku krize, kada korona još nije bila ni blizu Evrope, sa vicem iz Fejićeve, i Kinezom koji je kihnuo u prolazu, a od raje koja su sjedila na kafi, niko ni habera. `Ta će nama korona!
Aktuelno: Pljačkaš ulazi u banku i viče: "Ruke gore, ili ću kihnuti".
Kakva šala. Ljudi se šale kada imaju potrebu za tim. Šale su bijeg od očaja. Ovakav humor se naziva ironični humor, njegovi vicevi su tmurni, i ironični, a javljaju se najčešće u očajnim i ironičnim situacijama. A i o samom ironičnom humoru postiji vic: “Bolje ironični humor, nego hronični umor”. Ili naš mostarski oriđinal: “Bolje trčati u Sjevernom, nego ležati u Južnom!”
Najpoznatiji vic iz ove vrste ide ovako: Na smrt osuđeni, kome će smrtna kazna biti izvršena u ponedjeljak, izjavljuje: „Pa, vrlo dobar početak sedmice“.
Nekada je u nekim zemljama postojao i ovaj vic: „Koliko dobijete za jedan dobar vic? Godinu dana najmanje." Možda u nekim zemljama postoji i danas!?
Smjeh je i otpor i optimizam. Možemo li smijehom pobijediti virus? Naravno da ne.
Šta je alternativa? Plakati? Sakriti se?
Stoga, smijte se, rugajte se potrebi, i sebi, i drugima, pobjedite strah uz pomoć viceva.Naše najveće oružje je smijeh. A ne plakanje.

Usput, nekoliko viceva:
Iz banke:
Jučer su u banku upale dvije osobe sa maskom za lice. Hvala bogu bila je samo pljačka, pa smo se brzo smirili.
Import vic:
Srećom, virus dolazi iz Kine! Zamislite šta bi se dogodilo da je original.
Bijeli luk:
Najbolje je protiv virusa korone jesti dva češna bijelog lukaa dnevno. Ne pomaže direktno, ali osigurava minimalnu udaljenost od jednog metra.
Kod doktora:

Bila sam kod doktora. Čekaonica je bila puna. Rekao sam "Buongiorno", i čekaonica se ispraznila za sekund i odmah sam bio na redu.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen